Co bude se Skypem v Česku

Microsoft to má posvěcené úřady a může převzít Skype. Začíná tak integrace poboček po celém světě. Pro vývojářský tým v Česku by se toho však příliš změnit nemělo.

Už známé informace z minulého týdne: americké a evropské regulační úřady posvětili převzetí Skypu Microsoftem, ze Skypu se stane nová divize největší softwarové firmy světa, povede jí dosavadní CEO Tony Bates, zodpovědný bude Stevu Ballmerovi, a dojde k postupnému začleňování světových poboček modrého obláčku do struktur Microsoftu. A co je důležité pro nás, do toho všeho spadá také česká pobočka Skypu.

Zástupci Microsoftu v oficiálním tiskovém prohlášení pouze suše konstatovali, že postupně integrují pobočky v Rusku, Estonsku, Švédsku, Velké Británii, Lucembursku, Japonsku, Singapuru, Hongkongu, Spojených státech a České republice. Žádné podrobnější informace však firma nesdělila. Někteří zahraniční reportéři vypátrali, že v mnoha zemích dojde k postupnému sestěhování lidí ze Skypu do lokálních sídel Microsoftu. V případě české pobočky to však bude trochu jinak.

V Česku vše při starém

Podle mých informací z důvěryhodných zdrojů zůstanou pracovníci českého Skypu ve svých kancelářích na Radlické ulici na pražském Smíchově. Dojde pouze k formálnímu přepsání Skypu pod Microsoft a zaměstnancům budou převedeny firemní účty. K žádnému stěhování na Brumlovku, kde tuzemský Microsoft působí, nedojde. Zaměstnanci tuzemského Skypu by tak neměli přijít o svoji pověstnou neformální pracovní atmosféru a prostory.

V českém Skypu pracuje několik desítek lidí. Největší část přitom tvoří vývojáři, kteří se podílejí na stěžejních funkcích celé aplikace a služby, a projektoví manažeři. Skype u nás funguje od roku 2007.

Co pod Microsoftem

Microsoft za 8,5 miliardy dolarů získal nejenom jednu z nejpoužívanějších komunikačních služeb na světě, ale také celou řadu zaměstnanců. Zástupci redmondského obra přitom příliš nechtějí specifikovat, jak s nově získaným produktem přesně naloží. I selským rozumem však lze odhadovat, že dojde k úzké integraci do Windows 8 (zejména tabletů), Windows Phone, Xboxu a služeb Windows Live. V neposlední řadě Softies získají přes 660 milionů registrovaných uživatelů využívající různé platformy.

Bez názvu-2.png budova_1.jpg
Český Skype se do Microsoftu stěhovat nebude, zůstane ve svých kancelářích na pražském Smíchově. Minimálně v nejbližší době.

Obří uživatelská základna dost možná umožní o něco zvětšit tržní podíl vyhledávače Bing. Jakmile se redmondští ujali nad Skypem vlády, v nejnovější verzi odstranili možnost nainstalování aplikace Google Toolbar. Je vysoce pravděpodobné, že namísto toho budou v dalších verzích šířit právě svůj vyhledávač.

Obliba a rozšíření Skypu mohou být v době, kdy se stále mluví o budoucím poklesu významu Windows a nástupu jiných platforem, pro Microsoft důležitým a strategickým bodem. I v případě, že uživatelé opustí jejich platformy, s nimi mohou nadále zůstat. Lidé z Microsoftu ostatně potvrdili, že budou dále pracovat na tom, aby Skype byl dostupný například pro iOS a Android.

Provázanost s firemní sférou je však spekulací, Microsoft totiž firmám nabízí službu Lync. Není však vyloučené, že by mohl i v tomto případě nemohl přejít na Skype. Modrý oblak se ostatně na vstup do firemní sféry už několik měsíců chystal. Zhruba před rokem do nejvyššího křesla nastoupil dřívější šéf SMB divize v Cisco Systems Tony Bates, který měl své zkušenosti využít v posunu firmy blíže ke korporátním zákazníkům.

Batesovo jmenování do čela Skypu ještě více posílilo spekulace, že by celá firma mohla spadnout pod křídla Cisca, které mělo za celou akvizici nabídnout pět miliard dolarů. Po osamostatnění firmy od eBaye plánovala investiční skupina Silver Lake Partners, která vlastnila majoritní podíl, také možnost primární emise akcií. Odkup Microsoftem nakonec investici výrazně zhodnotil.

Diskuze (25) Další článek: České domény registrujte u 5* registrátora

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,