Microsoft | OneDrive

Cloudový disk Microsoftu měl čtyři jména. Teď OneDrive slaví 15 let a brzy se výrazně promění

V srpnu 2007 Microsoft naostro spustil své první cloudové úložiště pro domácnosti. Tehdy se ale ještě nejmenovalo OneDrive a ani nefungovalo tak, jak jej známe dnes. Geneze je mnohem složitější, protože se měnily názvy a spojovaly různé služby dohromady.

Před 15 lety přišla služba Windows Live Folders, ze které ale Microsoft do týdne udělal Windows Live SkyDrive. Šlo o webový disk s kapacitou 500 MB, kterou v roce 2008 Microsoft rozšířil nejprve na 5 a pak na 25 GB. Fungoval jen v prohlížeči, neměl zvláštní aplikaci či přímou integraci v systému. Veškeré soubory se do něj musely přetahovat ručně, ale z cloudu pak šly jednoduše sdílet s ostatními.

Již v roce 2005 firma koupila službu FolderShare. Ta umožňovala synchronizovat data mezi dvěma počítači, avšak nikde je neuchovávala online. Pouze se vybrala složka, jejíž obsah bude na obou místech stejný. Z FolderSharu se brzy stal Windows Live FolderShare a v roce 2008 pak Windows Live Sync. To už synchronizoval více složek a vedle Windows fungoval i na Macu.

Aby to nestačilo, v roce 2008 ještě odstartoval Windows Live Mesh. Uměl totéž co Sync, ale jeho součástí byl i na SkyDrivu nezávislý 5GB cloudový prostor, takže soubory se daly synchronizovat mezi počítači, i když jeden z nich byl vypnutý. Cloud byl tedy pomyslnou vyrovnávací pamětí. Mesh navíc fungoval také jako prostředník pro vzdálenou plochu, takže skrz něj mohl jeden počítač přes internet ovládat druhý. A uměl synchronizovat záložky v Internet Exploreru.

Je rok 2010 a Microsoft se konečně rozhodl spojit Sync a Mesh do jedné služby. Ta se při betatestu jmenovala Windows Live Sync, ale ve finální už z ní byl Windows Live Mesh. Ano, byl v tom guláš.

Skočíme do dubna 2012, kdy se v Redmondu začali zbavovat nálepky „Windows Live“ a uvedli čistý SkyDrive. V něm již spojili původní Windows Live SkyDrive i Windows Live Mesh. Služba měla jednu cloudovou kapacitu (7 GB s možností placeného upgradu), synchronizovala data mezi počítači i mobily a soubory šly na internet posílat přímo z Průzkumníku, nikoliv nepohodlně přes webový prohlížeč. Zmizela však vzdálená plocha, ale na ni měl Microsoft asi tucet dalších aplikací.

A když už to všechno bylo krásně růžové, Microsoft se začal soudit s britskou televizní společností BSkyB o značku Sky, nakonec podlehl a musel službu přejmenovat. V lednu 2014 vzniká OneDrive. Od té doby již historie není tak spletitá. Microsoft přidával funkce, ale ubíral na bezplatné kapacitě, která dnes činí jen 5 GB.

Nový web již brzy

Firma 15leté výročí oslavila oznámením velké novinky – přepracování úvodní stránky webové verze OneDrivu. Mizí záložka Recent (Poslední), z níž se stane Home a bude při návštěvě webu jako výchozí. V přehledu souborů přibude nový sloupec Activity ukazující, kdo a co se souborem naposledy dělal. A nad seznamem posledních souborů se objeví i rychlé filtry pro konkrétní typy dokumentů (docx, xlsx, pptx a pdf). Na levý panel pak půjde nově připnout oblíbené složky, aby k nim byl rychlejší přístup.

Microsoft tvrdí, že přepracovaný OneDrive uvolnil „v následujících“ měsících, v první fázi ale má být dostupný jen pro firemní a školní účty, nikoliv domácí uživatele.

Diskuze (10) Další článek: Insta360 Link je chytrá webkamera na gimbalu. Najde si vás i to, co chcete ukázat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,