CloneDVD: další program pro kopírování dévédéček

CloneDVD navazuje na populární program CloneCD, který se znám především svými schopnostmi kopírovat chráněná cédéčka. CloneDVD je určen k něčemu jinému - ke kopírování DVD filmů, které se po vypálení na jedno médium nevejdou. Máte to ale háček.
Kapitoly článku

CloneDVD kopíruje filmové dévédéčko tím způsobem, že v případě nutnosti vypustí některé části jako zvukové stopy nebo bonusy, umí vytvořit image soubor DVD na disku či vypálit na DVD existující soubory ve formátu DVD (tedy IFO, VOB apod.). Pracuje tedy podobně jako DVD Shrink nebo DVDXCopy Xpress. Čekali jsme na něj poměrně dlouho, v ostré verzi se ale objevil až minulý týden.

  Hlavní okno programu je velmi prosté, stačí
vybrat jednu ze tří možností. Celou dobu vás budou provádět animované ovečky.

Kopie částí DVD

První funkcí CloneDVD je kopie částí DVD filmu na jedno médium – volba Copy DVD Titles. Po jeho volbě zvolte tlačítkem vpravo nahoře zdroj, z něhož budete čerpat data; ten může být jak na DVD nebo na disku – konkrétně se hledá složka VIDEO_TS. Zde je důležité poznamenat, že CloneDVD odmítá pracovat s chráněnými dévédéčky pomocí šifry CSS. Kopírovat tak lze pouze nechráněná DVD, čímž se použitelnost programu docela snižuje. Pokud chcete pracovat s chráněným DVD, je nutné jej předem zkopírovat na pevný disk pomocí DVD Decrypteru nebo třeba DVD Shrinku.

Poznámka: Ve své videotéce jsem našel jen několik filmů bez CSS, např. Pátý element nebo filmy ze série časopisu DiViDi.


Kódována dévédéčka zkrátka nenačtete...

Jakmile otevřete adresář DVD, zobrazí se v levé části okna informace o streamu, který je vybrán v pravé části. Vidíte počet zvukových stop a titulků, dobu přehrávání apod. V pravé části okna pak můžete jednotlivé streamy označovat a odznačovat, dle toho, co chcete kopírovat. Standardně je vybrán pouze samotný film. Na záložce Preview si pak můžete zvolený stream prohlédnout, což usnadňuje hledání. Jakmile máte vybráno, stiskněte tlačítko Next.

   
Nejprve si vyberte, které části DVD chcete zkopírovat. Přepnutím na
záložku Preview se můžete podívat na náhled daného streamu.

V dalším kroku ve zvolených streamech vybíráte zvukové stopy a titulky. Streamy (Title) jsou zobrazeny vlevo, v pravé části okna jsou pak umístěny preference (Stream preferences); pokud zde např. zatrhnete jazyk (Audio languages) česky (Czech) a počet zvukových kanálů (Audio channels) 2 channels, automaticky se u zvolených streamů vyberou zvukové stopy uložené česky a stereo – pokud takové samozřejmě na DVD jsou. To samé platí pro titulky (Subtitle languages).

  Nyní si jen vyberte u každého streamu, který
jste zvolili, vyberte zvuk a titulky; v pravé části okna pak lze nastavit preference.

V dalším kroku, posledním, už jen nastavujete, jak chcete DVD zkopírovat – zda jako DVD soubory na disk, či vytvořit image soubor nebo výsledek vypálit. V levém okně DVD configuration je zobrazen seznam toho, co se bude kopírovat včetně všech podrobností. V pravém okně Output method si vyberte dle potřeby:

  • DVD files: na disku se vytvoří složka VIDEO_TS se soubory DVD – VOB, IFO a BUP;
  • ISO/UDF image: vytvoří image soubor ve formátu UDF Bridge pro pozdější vypálení;
  • DVD writer: rovnou výsledek vypálí na prázdné médium.

První dvě položky jsou poměrně jasné – zkopírují DVD na disk. Poslední položka defacto udělá to samé, jen po zkopírování dat na disk provede rovnou pálení na prázdné médium. Pokud jste zvolili DVD files, vyberte ještě složku, kam se mají soubory ukládat. Pokud chcete přidat k cestě rovněž adresář VIDEO_TS (v něm jsou standardně video soubory na DVD uloženy), zaškrtněte tlačítko pod políčkem s cestou. Zbytek dialogu je pak popsán v poslední části.

 
Zde si vybíráte, zda chcete DVD zkopírovat na disk, vytvořit image nebo výsledek vypálit.

  DVD se kopíruje do zvoleného adresáře.

 
Pokud jste vybrali vypálení, nejprve se DVD zkopíruje na disk a poté vypálí.


Pokud je vložené přepisovatelné médium plné, můžete ho nechat smazat.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,