Clipboard Help+Spell: výborné rozšíření schránky Windows

Tzv. schránka Windows umožňuje značné zjednodušení při kopírování textů, obrázků, souborů a mnoha dalších objektů. Má ale i řadu nevýhod, například si pamatuje pouze poslední položku a vymaže svůj obsah po restartu systému. Více položek ve schránce umožňuje například rozšíření balíku MS Office. O něco univerzálnější funkce a navíc zcela zdarma nabízí speciální program představený v tomto článku.

 Plusy / minusy
 + třídění a filtrování
 + úpravy textu
 + rozsáhlé nastavení
 – zatím nefunkční export a import 

Program Clipboard Help+Spell slouží jako rozšíření schopností standardní schránky systému Windows. Pracuje pouze s textem, nelze jej tedy použít ke shromažďování jiných objektů. Program si zapamatuje každý textový řetězec, který do schránky zkopírujete z jakéhokoli programu. Kdykoli později můžete kopírované texty procházet v přehledném seznamu.

Třídění i koš pro smazané texty

Zkopírované texty jsou rozděleny do několika skupin. Pomocí stromové struktury zobrazíte jejich kompletní seznam, případně vyberete pouze některé skupiny. Hlavní částí je větev s obsahem schránky. Ten je dále rozdělen na nové a starší záznamy. V nastavení programu změníte, po kolika dnech jsou záznamy přesouvány ze seznamu nových položek mezi starší.

Ve stromové struktuře se seznamem skupin položek dále najdete skupinu oblíbených. V případě, že máte několik textů, které často kopírujete do e-mailové zprávy, dokumentu, programátorského editoru či kamkoli jinam, můžete je označit jako oblíbené. Smyslem tohoto vytřídění je rychlejší práce s pouze několika položkami. Pokud si do seznamu oblíbených vložíte desítky položek, pak jeho funkce postrádá smysl a můžete používat běžný seznam.

Clipboard Help+Spell se seznamem zkopírovaných položek

Kromě oblíbených položek nabízí Clipboard Help+Spell ještě seznam Quick Paste. Jde o další možnost třídění. Položky, které z programu smažete jsou přesunuty do obdoby Koše. Pokud tedy cokoli smažete, máte ještě šanci obnovit. Sám si už nevzpomínám, kdy jsem ztratil nějaká důležitá data ze schránky, a když jsou tu položky navíc pěkně ukládány, připadá mi koš zbytečný. Váš názor na tuto funkci uvítám v diskuzi pod článkem.

Množství nástrojů pro úpravu zkopírovaného textu

Seznam položek ve vybrané skupině je zobrazen jako tabulka, ve které se nachází název položky, zatrhávací políčko označující přesun do oblíbených, a obsah položky. Víceřádkové texty jsou v tabulce naznačeny pomocí \n, pohodlnější pohled však nabízí další část okna programu, která zobrazuje kompletní obsah vybrané položky.

Obsah položky se zkopírovaným textem můžete bez problémů upravovat. Na texty můžete použít kontrolu pravopisu. Ve většině případů ji však nevyužijete. Připraven je pouze anglický slovník. Pro kontrolu pravopisu je použita komponenta Addict Spellcheck, takže teoreticky by neměl být problém češtinu doplnit pomocí příslušného slovníku. V jednoduchém editoru můžete upravovat zalamování řádků. Upravit můžete i názvy položek vygenerované automaticky v závislosti na nastavení programu.

Kontrola pravopisu je použitelná pro anglické texty

Asi nejpropracovanější funkce pro práci se zkopírovaným textem se nachází pod tlačítkem Modify Format/Case. Jeho stisk totiž zobrazí okno, ve kterém si můžete doslova vyhrát se znaky textu ve vybrané položce. V prvé řadě je zde odstranění nadbytečných mezer a prázdných řádků. Text můžete zleva nebo zprava oříznout. Funguje zde vyhledávání a nahrazování, kde jsou podporovány regulární výrazy. Můžete použít formátování, kdy jsou řádky automaticky zalomeny po zadaném počtu znaků. V některých případech využijete přidání textu na začátek a konec každého řádku nebo celého textu. Samozřejmě nemůže chybět změna velikosti znaků. Na výběr máte hned pět druhů. Provedené úpravy jsou ihned zobrazovány v náhledu, nicméně se promítnou až po vašem potvrzení. Nehrozí tak nechtěné změny.

Zkušení uživatelé využijí nahrazování s využitím regulárních výrazů

Vyzkoušejte třídění textu pomocí SQL

V seznamu položek funguje jednoduché filtrování/vyhledávání. Stačí postupně zadávat hledaný text do příslušného políčka a ze seznamu postupně mizí vše, co zadaný text neobsahuje. Jedním klepnutím můžete spojit označené položky do nové. Texty můžete vložit i ručně, není nutné používat schránku. Pokud poklepete na položku ve stromové struktuře, pak zjistíte, že ji můžete různě upravovat. Zajímavá je možnost použití SQL dotazů, kterými lze upravit obsah skupiny položek. Zkušený uživatel si tak přijde na své.

Úprava skupiny ve stromové struktuře

Možnosti nastavení rozsáhlejší, než by se zdálo

Důležitou částí programu Clipboard Help+Spell je jeho nastavení. Určitě se podívejte na klávesové zkratky umožňující rychlé vkládání textu z různých skupin připravených položek. Dále zde můžete mimo jiné upravit pojmenovávání kopírovaných položek. Připravena je celá řada výrazů, které budou automaticky nahrazeny – datum, čas, název okna, název souboru, popisek aplikace, verze a další. V nastavení programu najdete také intervaly určující, po jaké době jsou položky přesouvány mezi jednotlivými skupinami. Je zde nastavení upravující vkládání textu z programu zpět do schránky. Můžete vytvořit seznam programů, které budou při kopírování textu do schránky ignorovány.

V nastavení si upravte klávesové zkratky pro rychlé vkládání textu

Clipboard Help+Spell je povedený program, který se určitě neztratí. Ocení jej každý, kdo pracuje s větším množstvím textu. Může nahradit chybějící funkce pro snadné vkládání často se opakujících textů v některých kancelářských programech nebo programátorských editorech. Na první pohled jednoduchý program nabízí překvapivě rozsáhlé možnosti nastavení a potenciál v podobě filtrování s využitím SQL. Program je zdarma, vyžaduje pouze návštěvu stránek, kde provedete registraci.

 Clipboard Help+Spell 1.10.05 Beta
 Rozšíření funkcí schránky
 stáhnout  GigaMania.cz
 výrobce  DonationCoder
 web  www.donationcoder.com/Software/Mouser 
 cena  zdarma
 operační systém   Windows 98/2000/XP

Diskuze (7) Další článek: Microsoftu hrozí pokuta 2 miliony Eur denně, když nesplní nařízení EK

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,