Clintonův muž pro elektronickou komerci odchází

Známý Ira Magaziner, který přednášel i u nás, odchází. Co bude s americkou politikou směrem k Internetu, známou pod označením "ruce pryč"?
Poměrně překvapivě rezignuje na svou funkci Ira Magaziner, poradce Billa Clintona pro oblast Internetu a elektronické komerce. Magaziner navštívil i letos v létě Prahu, kdy přednášel na výtečném semináři Nadace Bohemiae. Magaziner byl velkým propagátorem přístupu typu "pracky pryč": vláda se nemá montovat do elektronické komerce a Internetu vůbec má být ponechán volný prostor k růstu, poháněný potřebami trhu. Magaziner to odůvodňoval tím, že pokud existuje rapidně rostoucí oblast, tak mohou vládní zásahy, už ze své podstaty poněkud strnulé, věci jenom škodit.

Magaziner je významná osobnost světového Internetu, i když ne vše, co realizoval, se setkalo s pochopením - nicméně byl známý tím, že si tehdy, kdy bylo potřeba, "vyhrnul rukávy" a dal se do práce.

Živě komentuje: je to můj člověk, tento Magaziner. A je až z podivem, že se česká vláda zatím poměrně zachovává podle jeho slov, tj. do Internetu nezasahuje. Jenomže je to tím, že šéf té před-předchozí jej nenáviděl, vláda předchozí na to měla příliš málo času a vláda současná teprve začíná (například díky Bojkotu) poznávat, že něco takového existuje. Je ovšem nutno podotknout, že Magaziner se současně velice zasazoval o podporu Internetu a do investice do něj ve školství a státní správě USA (viz projekt Internet2); toto ovšem zde příliš nevidíme. Je zajímavé, že nejsou příliš známy důvody, proč Magaziner končí (jenomže - pokud prohlásil, že se vláda nemá do Internetu co plést, tak si vlastně zrušil funkci sám, ne?) a kde bude v činnosti pokračovat.

Váš názor Další článek: Lucent pro příští tisíciletí

Témata článku: , , , ,