Citroën ukázal elektromobil, ve kterém se bude během dlouhých cest relaxovat

Francouzská automobilka Citroën oslavuje letos sto let své existence a při této příležitosti představila vizi elektromobilu budoucnosti 19_19 Concept. Vozidlo je zaměřeno na komfort a pohodlí na nové úrovni – mělo by se jednat doslova o obývací pokoj na kolech.

Jedním z důležitých prvků, zajišťujících komfort, má být systém zavěšení kol s tlumiči s progresivními hydraulickými dorazy „Progressive Hydraulic Cushions“, který automobilka využívá u svého crossoveru C5 Aircross. Ten by měl být doplněn o chytrou aktivní regulaci, přizpůsobující vlastnosti podvozku stavu vozovky.

Bez autonomie to nejde

Citroën 19_19 Concept pochopitelně počítá s naprosto autonomním řízením nejvyššího stupně. Integrovaná umělá inteligence má dovolit pasažérům používat digitální osobní asistenty k převzetí kontroly nad vozidlem, ale také se bude snažit předvídat jejich potřeby.

Baterie konceptu umožňují ujet na jedno nabití až 800 kilometrů. Zajímavý je nápad používat bezdrátové indukční nabíjení. Automobil by tak mohl doplňovat energii pouhým zaparkováním na vyhrazené místo, případně tam, kde to infrastruktura umožní, i během jízdy.

Vnější vzhled vozu 19_19 Concept lze rozložit do několika vrstev: plně prosklená odpružená kabina; předimenzovaná kola; technický podvozek, který přiznává způsob elektrického pohonu a zavěšení. Designéři z velké části čerpali inspiraci v letectví, oblasti, v níž má zásadní význam aerodynamika a pozornost k detailům.

Cesta autem jako relax

Citroën chce tímto konceptem změnit vnímání cest na dlouhé vzdálenosti. Poskytne tedy cestujícím maximální možný komfort, ve kterém budou moci během jízdy odpočívat. Francouzi mluví doslova o „mentálním detoxikačním“ zážitku a potěšení z cestování. Svůj podíl na tom má mít i uspořádání interiéru přebírající principy z nábytkářského odvětví.

Zajímavým prvkem je prosklení s mikroperforovaným modrým motivem. To má pasažérům umožnit nerušený pohled ven, ale současně s tím má chránit jejich soukromí. Cestující tedy mohou vidět, aniž by sami byli viděni. Další netradiční řešení je použito u dveří, které se otevírají proti sobě a nepotřebují tak B sloupek, což usnadňuje nastupování a vystupování..

„Design, kreativita, komfort a inovace jsou a zůstanou pro Citroën těmi nejdůležitějšími hodnotami. 19_19 Concept je toho důkazem.“ uvedla k budoucnosti generální ředitelka Citroënu Linda Jackson.

Diskuze (3) Další článek: HP Omen X 2S zkouší nový vynález: dotykovou obrazovku za klávesnicí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,