Čistě masová dieta? Odborníci varovně vrtí hlavami

Internetem se nedávno začal šířit nový lifestylový trend – čistě masová dieta. Jak už název napovídá, její příznivci konzumují výhradně maso a vodu. Ovoce, zeleninu… zkrátka vše, co někdy dříve nebylo živým, dýchajícím zvířetem, mají striktně zapovězeno. Jedinou výjimku z tohoto pravidla představuje sůl a jiné koření.

Pokud si myslíte, že to zní poněkud extrémně, máte úplnou pravdu. A nejen z hlediska zdraví. Toto masožravecké hnutí je částečně spojeno s kontroverzním akademikem Jordanem Petersonem z University of Toronto in Canada, který během červencového rozhovoru s podcasterem a komikem Joem Roganem prohlásil, že jeho jídelníček tvoří pouze hovězí, sůl a voda.

Masožravectví vehementně vychvaluje rovněž bývalý ortopedický chirurg Shawn Baker. Ten sám sebe nazývá „Revolucionářem“ a je zakladatelem facebookové skupiny World Carnivore Tribe, která má momentálně cca 20 000 členů.

Hlavním cílem World Carnivore Tribe je „agresivně propagovat tento životní styl jako silný nástroj pro podporu a obnovu vynikajícího zdraví.“ V případě zájmu si zde tak můžete přečíst desítky příběhů lidí, které masožravectví nějakým způsobem „vyléčilo“. Tedy údajně.

Podle vědců je samozřejmě mnohem pravděpodobnější, že čistě masová dieta vám spíš ublíží, než aby vám pomohla. Jenže… „Lidé jsou velmi snadno ovlivnitelní – především lidé, kteří jsou nemocní, chtějí, aby jim bylo lépe, a vyzkoušejí cokoliv,“ posteskl si v dané souvislosti kardiolog Ethan Weiss z University of California.

"Je důležité mít vyvážený jídelníček, který se skládá z různých zdrojů bílkovin,“ komentovala celou záležitost tisková mluvčí Academy of Nutrition and Dietetics, Kristen Smith. „Ovoce a zelenina poskytují mikroživiny, které naše tělo potřebuje pro dlouhodobou udržitelnost.“

Pseudovědy

Pseudovědy jsou postupy nebo znalosti, které jejich provozovatelé staví na úroveň vědeckých disciplín. Ale i když je propagují způsobem připomínající vědecké postupy, nedodržují při tom základní pravidla vědy nebo vycházejí z chybných předpokladů. Pseudovědy často předpokládají existenci dosud nepoznaných, někdy i duchovních sil. Jejich výsledky bývají neověřitelné, neopakovatelné.

Biorezonance | Homeopatie | Tradiční čínská medicína | Astrologie | Akupunktura | Plochá Země | Scientologie | Sisyfos

Diskuze (39) Další článek: Twitter přestane zasahovat do pořadí příspěvků, vrátí zpět řazení jen podle času

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,