Cisco stále stejně dobře: roste a kupuje

Kvartální výsledky nad očekávání, obrat vzrostl skoro o polovinu.
Kvartální výsledky nad očekávání, obrat vzrostl skoro o polovinu.

Obavy z nedobrých předpovědí hlavně kvůli blížícímu se „roku 2000“ rozptýlila oficiální zpráva Cisca. Firma ohlásila kvartální obrat 3,88 miliardy dolarů, tedy o téměř polovinu víc než před rokem (2,6 miliardy); z podobně velkých hardwarových firem se takto velkým růstem obratu nemůže pochlubit nikdo. Firma rovněž dobře profituje – hrubý zisk činil 837 mil. dolarů (též mimořádná hodnota vzhledem k výši obratu), po odečtení výdajů na investice a nákupy jiných firem se jedná o 438 mil. dolarů.

Firma nadále pohlcuje jiné společnosti, i když už nejde o takové giganty a o takové tempo jako v prvních letech jejího růstu – dá se říci, že se spíše stará, aby jí v kompletní nabídce nic nechybělo a aby si pojistila všechny nadějné růstové oblasti, aby jí náhodou někdo neutekl v oboru, který by mohl být zítra nečekaně úspěšný. Podobný růst předpovídá šéf firmy Chambers i do budoucna, což velice lahodí investorům – stálý a rychlý růst, žádné velké výkyvy. Přesto však firma podle Chamberse nakoupila dost – dnešní dvě třetiny nákladů na výzkum a vývoj už míří dovnitř firmy, nikoli do nakupování produktů cizího vývoje nebo cizích vývojářských týmů; stejného dne, kdy firma ohlásila finanční kvartál, však oznámila i pohlcení zajímavé firmy Aironet soustřeďující se na bezdrátovou komunikaci.

Cisco je nepochybně mimořádně zajímavá firma. Když se zjevila prakticky odnikud a téměř divokými nákupy firem stejně velkých jako ona získala na významu, málokdo se k ní odvážil vyjádřit. Velké části prvotního úspěchu Cisca bylo dosaženo díky „štěstí“ – firma velice brzy vsadila na to, že produkt jménem router bude v nejbližších letech klíčem k zabezpečení internetového provozu; bylo to v době, kdy nikdo okolo nevěděl, že něco takového je vůbec potřeba. Firmy jednoho produktu jdou často nahoru jako raketa, ale dolů stejně rychle – Cisco je obrovskou výjimkou, dnes již hráčem, který zastínil všechny ostatní a který možná získává převahu i nad další „superhvězdou“ komunikačního nebe, Lucentem. Proto se až nyní začíná s překvapením zjišťovat, že to vše je zásluhou především skvělého managementu firmy v čele s Johnem Chambersem, zřejmě nejméně nápadnou osobou ze všech světových manažerských špiček.

Váš názor Další článek: Pentium III 750 MHz bude 10. ledna

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,