Cisco si stěžuje na „sníženou viditelnost“, ale plánuje až dvanáct dalších akvizicí

Šéf firmy má po obrovské ztrátě zase chuť na rozšiřování svého panství.
Cisco Systems jsou fenomenální firmou z oblasti IT posledních let – téměř „odnikud“ se během pár let vyšvihli a dosáhli ve své době dokonce mety největší firmy světa podle tržní kapitalizce, to v době vrcholícího internetového boomu. Zdálo se, že růst nemá konce a burza Ciscu věřila bezmezně; firma také expandovala s prudkostí, která nemá ve světě IT obdoby, každým rokem pohltila i kolem deseti svých konkurentů nebo i firem z jiných oborů pro rozšíření svého portfolia. Právě za schopnost dobře „strávit“ akvizice bylo Cisco vždy chváleno, ale jakmile internetová bublina splaskla, ukázaly se trhliny a firma dokonce ohlásila gigantickou, jednomiliardovou ztrátu. Je příznačné, že burza reagovala opět přehnaně negativně, tak jako předtím přehnaně pozitivně – akcie klesly až na sedminu vrcholných hodnot, nyní ale opět stoupají.

Šéf firmy tvrdí, že společnost je na dobré cestě a má opět hlad na další akvizice – prý jich letos provede „osm až dvanáct“ (!!). Má na to: Cisco má v bance uložených 19 miliard dolarů v hotovosti, a může samozřejmě platit i svými akciemi. Tentokrát ale prý půjde o „malé akvizice“, spíše pro doplnění portfolia; Cisco má také ve zvyku chytře kupovat i nadějné start-upy. Nicméně přes pokusy Cisca skoupit pomalu všechnu svou konkurenci, současnou i potenciální, vyrůstají stále zdatnější konkurenti (např. Juniper Networks, Extreme Networks); zejména díky nim se ceny síťových zařízení dostávají na snesitelné úrovně.

Na téma nejbližší budoucnosti ale John Chambers celkem bez obalu přiznává, že „moc daleko nevidí“. Protože je zhoršená viditelnost v celé ekonomice, tj. není jasné, zda se situace spraví, kdy a hlavně jak velké zlepšení bude, nemůže odhadovat budoucnost ani šéf firmy, která je dvorním dodavatelem komunikační infrastruktury pro zákazníky všech velikostí. Již nyní ale přicházejí překvapivě dobré zprávy: Reuters například uvedl, že se již od začátku letošního roku se budou opět zvedat investice do komunikačního vybavení, přitom předchozí odhady zněly až na druhou polovinu roku. Cisco, zdá se, ustupuje od svých předchozích až neúměrně expanzívních plánů (storage, konzultační služby), chce zůstat neohroženým lídrem v oblasti nejnáročnějších a nejdražších řešení; z jednotlivých technologií hodně sází na internetovou telefonii (VoIP).

Diskuze (1) Další článek: Softwarová kriminalita u nás roste

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,