Cisco prorokuje: Teleportace do patnácti let

Velké technologické firmy rády předvídají budoucnost. Nedávno si zaprorokovala i společnost Cisco, která loni oslavila 25 let existence. Její vize jsou ale skutečně odvážné.

Microsoft se čas od času pochlubí pěknými filmovými šoty, ve kterých představuje své vize zdravotnictví za pár desítek let a včera představil svůj Windows Mobile 7, pomocí kterého by se rád srovnal s konkurencí. Google by rád ovládnul internet a webové služby, Vinton Cerf pak přemýšlí, jak dostat internet do meziplanetárního prostoru. Apple by rád po hudebním přehrávači a chytrém mobilu definoval i podobu tabletu a Intel chce překonat konkurenci v počtu jader na čipu a veřejnost by pro změnu rád šokoval svou inteligentní plastelínou Claytronics.

Své vize mají ale i další – třeba „síťař síťařů“ společnost Cisco zosobněná Davem Evansem, hlavním technologem v oblasti globálního a strategického poradenství. Takže jak vypadá dvacítka smělých a místy skutečně divokých předpovědí člověka, který pro Cisco před dvaceti lety spouštěl první webový server?

Populární série Did you know videí, tentokrát výběr toho nejlepšího z roku 2009 (aktuální k 2009/12)

Společným jmenovatelem vizí jsou především ohromné datové výměny. Není se čemu divit, obsah webu se totiž permanentně mění, video získává další a další pixely a vlády postupně sepisují své gigabitové strategie. Nejdále je Korea a Japonsko, minulý týden ale se svým plánem překvapil i Google.

První komerční kvantový počítač do deseti let

  1. V roce 2029 bude 11 PB paměti stát pouhých 100 dolarů. Jen pro představu, na takové úložiště by se vám vlezlo třeba 5,7 milionů epizod seriálu The Big Bang Theory v běžné kvalitě.
     
  2. V příštích 10 letech se dvacetkrát zvýší rychlost domácí sítě. Gigabitové routery jsou dnes už naprosto běžné, podle Cisca ale budou za deset let mnohem rychlejší. Není se čemu divit, internet totiž tou dobou už bude také gigabitový.
     
  3. V roce 2013 přeneseme skrze bezdrátové sítě každý měsíc 400 PB. Jen pro srovnání, veškeré sítě světa dnes každý měsíc přesunou 9 EB, tedy devět bilionů megabajtů, což je pouze 22x více.
     
  4. Do konce roku 2010 bude v průměru vycházet na jednoho člověka miliarda tranzistorů. Výroba každého z nich přijde podle typu procesoru na desetinu až miliontinu dolarového centu.
     
  5. První komerční kvantový počítač se na pultech obchodů objeví v polovině roku 2020.

V roce 2020 bude domácí počítač výkonný jako lidský mozek

  1. Tentýž rok bude mít osobní počítač v hodnotě 1 000 dolarů výkon srovnatelný s lidským mozkem. Jaký výkon má mozek? Odhad vědců se pohybuje okolo 38 PFLOPS.
     
  2. O pouhých deset let později budete potřebovat celou vesnici, aby se společný výkon všech mozků vyrovnal výkonu počítače za tisíc dolarů.
     
  3. A teď se pohodlně usaďte a raději dopředu na mobilu vyťukejte 112. V roce 2050, kterého by se měli současní třicátníci bez problému dožít, bude počítač za tisíc dolarů výkonnější, než všechny lidské mozky na planetě dohromady. I kdyby se Evans spletl v řádu milionů, dokážete si i v tom nejdivočejším snu představit, čeho budou počítače za čtyřicet let schopné? Ostatně uvědomte si, jaký výkon měly superpočítače v roce 1970 – optikou současnosti to byly směšné hračky.
     
  4. S rostoucím výkonem počítačů se zrychlí i naše poznávání. 95 procent toho, co budeme znát v roce 2050, ještě nebylo objeveno. Vybrali jste si správnou školu?
     
  5. V roce 2015 bude mít Google zaindexováno 775 miliard webových adres a jeho současná datová centra mu už nebudou stačit.

Každých jedenáct hodin se zdvojnásobí počet informací

  1. V roce 2020 bude průměrná osoba uchovávat 130 TB dat, zatímco dnes je to v průměru pouze 128 GB. Připadá vám to příliš? Tak si schválně vzpomeňte, jakou kapacitu měl váš pevný disk v roce 2000.
     
  2. V roce 2015 spotřebujeme na stahování a sdílení souborů, filmů a muziky 100 EB dat.
     
  3. Ještě lépe na tom budou ale hovory a videohovory, což hraje do karet zvláště Ciscu, které hraje prim v korporátní VoIP. Tentýž rok skrze hlasovou a obrazovou komunikaci totiž přenesme rovnou 400 EB.
     
  4. Během příštích dvou let se každých jedenáct hodin zdvojnásobí počet informací na webu.
     
  5. Letos se do internetu zapojí na 35 miliard zařízení, což odpovídá šestí zařízením na každého žijícího člověka včetně nemluvňat. Ostatně spočítejte si, kolik jich máte doma včetně mobilních a VoIP telefonů, domácích routerů, NAS disků, multimediálních internetových přehrávačů aj.

Za dvacet let se dočkáme prvních mozkových implantátů 

  1. Současný systém přidělování IP adres se podle předpokladů během několika příštích let zhroutí. Vše ale zachrání model IPv6, který se už pomalu zavádí. Necelých pět bilionů IP adres bude dostatek k tomu, aby se k internetu mohly připojit i vaše bačkory nebo obojek psího mazlíčka.
     
  2. Za deset let bude jazykový překladač součástí každého chytrého zařízení. Google Translator nebo překladač od Microsoftu už nebude nabízet legrační a občas nesmyslné překlady.
     
  3. Už během příštích pěti let bude moci téměř jakýkoliv povrch sloužit jako zobrazovací jednotka. Že bychom se skutečně dočkali reality futuristických videí od Microsoftu a druhé digitální dekády Billa Gatese?
     
  4. V roce 2030 se začnou používat umělé mozkové implantáty – 31 let po uvedení Matrixu do kin se tak pomalu začne naplňovat jeho poselství.
     
  5. Nejzajímavější ale bude podle Cisca rok 2025, v laboratořích se totiž dočkáme první teleportace elementárních částic, což ocení zejména fanoušci Star Treku. Jestli budeme někdy teleportovat i sebe samotné, Cisco nezmínilo, podle zlých jazyků se toho ale v druhém tisíciletí našeho letopočtu nedočkáme a podle skeptiku budou kvantová fyzika a Heisenbergův princip neurčitosti překážkou i ve skutečně daleké budoucnosti.

I kdyby se z těchto vizí splnila pouhá pětina, máme se na co těšit, společně s Ciscem totiž zcela vážně popouští uzdu fantazie i výrobci mobilních telefonů, kteří budou pracovat s telefony-chameleony, které se budou podle potřeby transformovat do různých kapesních zařízení. Hmota Claytronics od Intelu vyřeší otázku výrobního materiálu, lidský mozek bude zmapován do nejmenšího detailu a superpočítače dosáhnou dnes jen stěží představitelných výkonů.

Kompletní předpovědi včetně citace zdrojů najdete v PDF dokumentu na webu Cisco

Anebo že by tomu nakonec bylo jinak? Takže má Cisco skutečně pravdu a bude počítač našich vnuků na elementární úrovni skutečně chytřejší než mozek průměrného redaktora Živě.cz? Co myslíte? Podělte se se svým názorem v diskuzi pod článkem.


A pro srovnání připojuji ještě dvě předpovědi ze stáje Intelu. S tou první a realistickou se největší výrobce procesorů pro osobní počítače pochlubil na letošní Consumer Electronic Show.

Ta druhá je ale už odvážnější a stejně jako studie Cisco míří spíše do daleké budoucnosti zahalené tunami spekulací. Ostatně kdo se bude za dvacet let na Intel a Cisco zlobit, pakliže se vize nesplní, viďte.

Diskuze (133) Další článek: Microsoft představil systém Windows Phone 7

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,