Čipset AMD 690: AMD zahajuje tažení proti Intelu

Nová čipová sada AMD 690 je prvním velkým společným počinem AMD a ATI. Cíle, které si AMD s novým čipsetem klade, jsou nemalé - ukousnout z koláče, na kterém dominuje společnost Intel se svými čipovými sadami s integrovaným grafickým adaptérem, co největší podíl. Chcete-li levné řešení s nízkou spotřebou a slušným výkonem pro kancelář či HTPC, možná vás novinka AMD osloví.
Kapitoly článku

Čipová sada RS690 je určená pro platformu Socket AM2 od AMD. Z toho vyplývá i podpora procesorů Sempron, Athlon 64, Athlon 64 X2 a Athlon 64 FX. Skládá se ze severního můstku AMD 690G, nebo slabšího a levnějšího 690V, a jižního můstku SB600 (ten známe ze starších sad ATI).

Pro obě varianty severního můstku se zřejmě využívá stejný čip, verze 690V však má některé funkce vypnuté. Čip se vyrábí 80nm výrobním procesem. Díky malým rozměrům a velmi nízké hodnotě TDP (pouze 8W) jej lze velmi snadno uchladit i obyčejným, a ve srovnání s dnešním standardem malým, hliníkovým pasivem. Dá se čekat, že díky nízké spotřebě budou základní desky s RS690, zkombinované s úspornými Semprony a Athlony, velmi vyhledávanými zejména staviteli úsporných a tichých počítačů, nic nebrání ani nasazení této čipové sady v noteboocích.

 

Pokud si vzpomeneme na obrázky z prezentace AMD, která se objevila u příležitosti oznámení sloučení AMD a ATI a představy o vzniku několika platforem, můžeme říci, že jde v případě RS690 o první předzvěst toho, nač se můžeme v budoucnosti těšit.

Nová čipová sada má totiž integrovanou celou řadu technologií. Díky tomu není zapotřebí pro některé funkce využívat jinak nutné externí čipy a snižuje se cena základních desek.

Grafický adaptér obsažený v čipové sadě AMD 690 má čtveřici pixel pipeline, čtyři ROP a čtyři texturovací jednotky. Chybí ale vertex shadery – práci grafického adaptéru tak musí v tomto případě zastat procesor počítače. Jak si ukážeme dále, na výkonu to není znát. Jádro má podporu DirectX 9.0c a shader modelu 2.0b. Důvod, proč tomu tak je, je jasný – počítá se s nasazením Windows Vista s novým rozhraním Aero.

Jádro běží na pracovní frekvenci 400 MHz.  Takt jádra lze zvýšit až na 500 MHz, vše záleží jen na výrobci základní desky. Redaktorům serveru Anandtech se podařilo přetaktování grafického jádra až na 550 MHz. Z uvedených parametrů se ale již předem dá vytušit, že rozdíl nebude příliš významný – navýšení výkonu o 3-12 % v závislosti na aplikaci při zvýšení taktu o téměř 40 % nestojí za řeč.

Grafický čip dokáže obsloužit až 1 GB paměti, kterou sdílí s celým systémem. U většiny základních desek se ale dá předpokládat omezení BIOSem na 256 či 512MB RAM – ostatně už těch 256 MB u podobné grafiky postrádá smysl. Na náročné hry, které tuto kapacitu využijí, adaptér nestačí a pokud jde o výkon v aplikacích ve Windows, je rozumnější paměť nechat pro potřeby operačního systému.

rozhraní HDMI s HDCP přímo v čipové sadě

Grafický adaptér Radeon X1250 v čipové sadě AMD 690G podporuje nové digitální rozhraní HDMI ve verzi 1.3 a přehrávání obsahu chráněného pomocí HDCP – toho si zřejmě užijeme u nových digitálních formátů Blu-Ray a HD-DVD ve vysokém rozlišení pod Windows Vista dost a dost. Základní desky s touto čipovou sadou nebudou mít HDMI rozhraní automaticky – to, zda se na desce objeví, ať už integrované (jako například v podobě základní desky MSI K9AGM2), nebo coby přídavná karta (třeba Asus M2A-VM HDMI s přídavnou kartičku do PCIe ×16 slotu), záleží pouze na výrobci.

 
HDMI a DVI výstupy na základních deskách MSI a ASS, zdroj bit-tech.net

Standardní výbavou desek s tímto čipsetem by pak měl být u integrovaných adaptérů stále spíše neobvyklý digitální dual-link DVI výstup pro LCD.

AMD 690V pouze s VGA výstupem a TV-Out

Levnější verze čipové sady 690V na tom bude s výbavou hůře. Radeon X1200 totiž nemá podporu pro HDMI ani HDCP a počítá se jen s klasickým patnáctipinovým D-Sub konektorem a případně s jednoduchým TV-Outem. Ořezaná verze čipové sady je označená AMD 690V a integrovaný grafický adaptér má označení Radeon X1200.

AMD_690V.png

Obě grafická jádra zvládají rozlišení až 2048×1536 pixelů, což stačí snad na všechny monitory s výjimkou 30" LCD panelů.

AMD 690 je první čipová sada pro procesory AMD, která využívá technologii AVIVO, známou ze samostatných grafických karet ATI. Ve zkratce to znamená, že se díky podpoře pro hardwarové dekódování MPEG-2,  MPEG-4 a přehrávání WMV 9 ještě lépe hodí pro levná multimediální domácí centra. Kvalitu videa pak dodatečně vylepšují různé filtry. Neschází ani ochrana proti kopírování Macrovision 7.1 nutná pro přehrávání DVD a komponentní YPbPr výstup.

Základní desky s čipsetem AMD 690 mohou mít dva nezávislé digitální výstupy. Zajímavá je podpora technologie Surround View – po osazení samostatnou grafickou kartou od ATI dostanete výstup pro čtyři nezávislé monitory. S konkurenčními grafickými kartami Nvidia ale technologie Surround View nefunguje.

AMD_690G.png

Čipová sada má 24 PCI-Express linek (čtyři jsou vyhrazeny pro komunikaci mezi oběma můstky). Pro PCI-Expres ×16 slot je jich zapotřebí šestnáct, pro gigabitový síťový adaptér jeden a zbytek lze využít třeba pro PCI-E ×1 sloty. Je jasné, že něco takového, jako CrossFire a dva PCI-E ×16 sloty v této konfiguraci nehrozí, ostatně není ani podporována výrobcem.

Mobilní varianta čipové sady pro notebooky, označená jako M690G, se od stolní verze téměř neliší, přibude navíc jen DRAM čip pro VGA frame buffer.

Čipová sada AMD 690 využívá ze starších čipsetů již známého jižního můstku SB600. Ten je následovníkem staršího SB400 a SB450 a napravuje některé nedostatky obou předchůdců - především pomalé USB 2.0 rozhraní a podpora Serial ATA 1,5Gb/s.

Základní desky vybavené SB600 mohou mít až šest PCI slotů. Oproti čipovým sadám Intel má AMD stále podporu pro jeden Parallel ATA port. Vyznavačům RAID polí ale nemusí stačit podpora pouhých čtyř 3,0Gb/s Serial ATA portů. Disky lze zapojit do režimu RAID 0, 1 a 10 – poslední jmenovaný vyžaduje logicky obsazení všech SATA portů. Chybí u Nvidie a Intelu obvyklý RAID 5, ale není důvod zoufat - výkon stávajících integrovaných RAID 5 řadičů není zrovna nejlepší.

Podpora pro deset USB 2.0 portů ale musí stačit každému. Samozřejmostí je i integrované High Definition Audio. V případě přehrávání chráněného obsahu na sadě 690G převezme úlohu zvukové karty severní můstek a postará se o audio výstup přes HDMI konektor.

Kupodivu schází integrovaná síťová karta. Důvod možná někoho překvapí - výrobci základních desek údajně preferují řešení, při kterém mohou osadit vlastní síťový adaptér kvůli MAC adrese a svou roli zřejmě sehrávají i dohody s výrobci čipů pro integrované síťovky. Znamená to, že se objevují nejen základní desky s integrovaným gigabitovým Ethernetem, ale stále můžete narazit i na starší stomegabitovou variantu.

Ve zkratce tedy nejdůležitější popisované vlastnosti:

  • grafické jádro X1250 nebo X1200 s podporou DX9.0c pro plnou podporu Aero ve Windows Vista
  • technologie AVIVO s hardwarovou akcelerací a vylepšením přehrávaného videa
  • dual-link DVI výstup a možnost HDMI výstupu ve verzi 1.3 s HDCP u čipsetu 690G (resp. Radeonu X1250)
  • podpora dvou nezávislých monitorů
  • 24 PCI Express Linek – jeden ×16 a až čtyři ×1 PCI Express sloty
  • až 10 USB 2.0 portů
  • až 6 PCI slotů
  • 1× PATA a 4×SATA 3,0Gb/s
  • integrovaný HD audio adaptér

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,