Čipset AMD 690: AMD zahajuje tažení proti Intelu

Nová čipová sada AMD 690 je prvním velkým společným počinem AMD a ATI. Cíle, které si AMD s novým čipsetem klade, jsou nemalé - ukousnout z koláče, na kterém dominuje společnost Intel se svými čipovými sadami s integrovaným grafickým adaptérem, co největší podíl. Chcete-li levné řešení s nízkou spotřebou a slušným výkonem pro kancelář či HTPC, možná vás novinka AMD osloví.
Kapitoly článku

AMD novou čipovou sadu prezentuje jako nejvýkonnější integrované řešení na trhu. Bezpochyby je to pravda, ale náskok není takový, jak by se mohlo z dokumentů výrobce a reklamních materiálů AMD zdát. Platí to, co známe z ostatních integrovaných grafik – na hraní jsou použitelné na tři a spíše více let staré hry. Slabším výkonem jsou tedy ideální pro kancelářská PC, díky podpoře Avivo je se jeví také jako optimální řešení pro multimediální HTPC.

Do testlabu časopisu Computer se dostala k recenzi základní deska Asus M2A-VM, pro ukázku máme k dispozici pár výsledků meření a srovnání. Již postarší řešení od Nvidie v podobě GeForce 6150 se za chvíli dočká svého nástupce a po pravdě se není co divit, že na novinku AMD nestačí.


r690_grafika.png

Recenzi základní desky Asus M2A-VM najdete v šestém čísle časopisu Computer za čtrnáct dní.

Obdobné výsledky najdete i v zahraničních testech – namátkou jmenujme třeba recenzi na serveru Anandtech, TechPowerUP, bit-tech.net. X-bit labs či francouzském Clubic.

  
  

Co se výkonu celého systému postaveného čipových sadách různých výrobců týče, nelze očekávat propastné rozdíly mezi řešením Nvidie a AMD - mimo jiné také díky tomu, že mají procesory AMD integrovaný paměťový řadič, jsou rozdíly minimální.

Zajímavé je srovnání spotřeby s čipovou sadou Nvidia – rozdíl u celé sestavy je docela znát.

 

Všechny servery svorně potvrzují horší výsledky při pokusu o přetaktování procesoru – nejvyšší dosahované takty sběrnice se u různých výrobců základních desek pohybují kolem 250 MHz. Těžko říct, zda to přičítat nevyladěným BIOSům či tomu, že jde ve většině zveřejněných testů levné desky, u nichž se s přetaktováním spíše nepočítá. Zatím je předčasné lámat hůl, uvidíme, jak to bude vypadat za nějaký čas a jak to dopadne v případě dražších a kvalitnějších základních desek.

Zajímavé je pak srovnání kvality přehrávání videa na serveru Anandtech – technologie Avivo je při přehrávání videa skutečně znát.

Nejnižší segment trhu a nižší střední třída, na kterou je tato čipová sada zaměřená, s sebou přináší i jednu nepříjemnou věc – totiž, že jej můžeme čekat především na nejlevnějších základních deskách, u kterých se dá předpokládat používání levných a méně kvalitních součástek. Výrobcům ale také nic nebrání vyrobit něco kvalitnějšího - podobně, jako je tomu třeba u  základních desek Gigabyte s levnější čipovou sadou Intel P945, kterou vybavil výrobce lepšími pevnými kondenzátory.

Nejen do kanceláře

Na druhou stranu – možnost poskládat si úsporné HTPC s dostačujícím výkonem za částky blížící se deseti tisícům korun také není k zahození. Přítomnost slotu PCI-Express ×16 na valné většině základních desek s touto čipovou sadou ale dovolí osadit i výkonné grafické karty a postavit tak za rozumné peníze pořádný počítač - nedá se tedy říct, že by desky s novou sadou byly odsouzené k tomu, aby svou roli sehrály jen u nejslabších PC.

V cenících obchodů se základní desky s čipovou sadou AMD 690 začínají pomalu, ale jistě objevovat, i když jsou většinou „na cestě“ – u levnější varianty 690V cena základních desek začíná někde na šestnácti stovkách korun s daní, dražší 690G pak mohou stát od dvou tisíc korun s DPH výš.

Nezbývá než AMD držet palce, aby byla novinka úspěšnější než předcházející čipsety ATI, a stala se konečně schopnou konkurencí Nvidii a hlavně dominujícímu Intelu. Zatím se zdá, že je vše na nejlepší cestě.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,