Čipová sada KT133A = KT133 s turbopřeplňováním

To snad dělají schválně - kdo se v tom má vyznat. O co se mi jedná? O kódy, přesněji řečeno o kódová označení nových čipsetů. Nejdříve se objeví "reprezentant řady" a vše je jasné. Pak to přijde: výrobce začne pracovat na nových revizích a začne k původnímu "čistému" názvu lepit písmenka. Název vypadá stejně, avšak často se jedná o čipsety které jsou docela o něčem jiném. Předposlední revizi oblíbeného čipsetu pro procesory AMD postihlo písmenko "A" - a tak zde máme KT133A. Provedli jsme několik měření a navrhujeme vyměnit "A" za slovo "turbo" nebo ještě lépe "biturbo". Čtěte proč:

P.S. Z krátké analýzy mi zase vylezla komplexní studie :-)

Nejdříve měření čistého výkonu jádra procesoru (uvnitř sloupku je takt procesoru):

Tento test je koncipován tak, aby se vliv základní desky minimalizoval a je tudíž závislý jenom na taktu procesoru - test to jen potvrzuje.

Následuje komplexnější test jež je součástí řady Winbench 99. Také provádí testy CPU, avšak tentokráte ke slovu přichází i částečně výkon paměti - testovací smyčky jsou značně rozsáhlejší a nevejdou se do cache procesoru (vliv komunikace s paměti je přibližně 15%).

Zde je vidět tento "procesorový" test již vysouvá dopředu řešení pracující na 133Mhz - i když je procesor taktován mírně níže (950@100 je 3% pomalejší než 933@133).

Podívejme se na velmi důležité testy přenosového pásma paměti - ty naznačují jednak výkon pamětí (ty ve všech případech běžely na 133MHz), jednak schopnost procesoru komunikovat s tímto subsystémem.

Zde je vidět, že taktování FSB posouvá schopnost procesoru rychle "pumpovat" data na úroveň o 14% vyšší. Takt paměti byl při FSB 100MHz HCLK+PCICLK = 133MHz a při FSB 133MHz HCLK = 133MHz.

HWinfo má jinou metodiku a měřítko, výsledky - co se týče poměru naměřených hodnot jsou však obdobné.

"praktické" testy

Již dlouhou dobu tvrdím, že testy v nízkém rozlišení (to vyloučí úzké hrdlo v grafické kartě) provedené hrou Quake III vypovídají velmi mnoho o celkové rychlosti systému - a tím i sekundárně, jak se systém bude chovat při práci v Photoshopu atd... Pozn. Je však nutno dodržet stejnou testovací platformu a neměnit grafický subsystém - ovládače a akcelerátor - což jsem zde dodržel.

Všimněte si toho, že zvýšená FSB posunuje procesor výkonově o stupánek nahoru. A to je nejdůležitější poznatek tohoto testu. Nakonec ještě část testu 3Dmark 2000 "helicopter, medium detail" v 800x600x16...

Poměry těchto hodnot jsou obdobné...

Závěr

133Mhz "funguje" - pokud se vám tam podaří dostat. A pokud ne, můžete vždy zůstat na nějaké nižší frekvenci - narozdíl od KT133 to může být i 120 nebo 130Mhz :-))

OC zdar! - joro

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,