Čípak že ty webové stránky jsou?

Vykrádání obsahu webových stránek zatím v Česku není příliš diskutovaným tématem, nicméně také v tomto ohledu se naleznou vychytralí podnikavci. Místo složitého vymýšlení textů a tvorby grafiky jednoduše převezmou již někým vytvořené dílo – přesně jako tomu bylo v případě soudního sporu mezi společnostmi Alzasoft a Infercom.

Vývoj webových stránek s sebou neodmyslitelně nese tvrdou práci a úsilí, věnovaným časem počínaje a spojenými finančními náklady konče. V českých luzích a hájích postupem času vzniklo nepřeberné množství internetových obchodů, které se předhánějí například nabídkou, kvalitou webových stránek, nízkými cenami nebo rychlostí dodání. Nedávný soudní spor dvou ryb z tohoto rybníka, společností Alzasoft a Infercom, přinesl nečekané oživení a varování do budoucna.

Bereme vše, foto i text

Žalující strana v podobě společnosti Alzasoft zjistila, že se na stránkách internetového obchodu Infercomu nacházejí její texty, obrázky a další obsahové prvky. Na základě tohoto zjištění si tedy Alzasoft objednal znalecký posudek, a to za účelem zadokumentování odpovídajících internetových stránek.

Z výsledku zmiňovaného znaleckého posudku zcela jasně vyplynulo, že v průběhu měsíce března, kdy byl zpracován, se znalci podařilo jednoznačně identifikovat 33 shodně popsaných a zobrazených produktů. Klíčovým se v tomto případě stal fakt, že produktové fotografie na webových stránkách společnosti Alzasoft dosahovaly vyšší kvality, než tomu bylo na stránkách Infercomu. Kromě jediné výjimky se také zcela shodovaly odpovídající popisky a představení produktů.

Navíc bylo konstatováno, že uvedená shoda není náhodná a jedná se o nekalou soutěž i porušení autorských práv. Internetový obsah je bohužel stále mylně chápán jako cosi abstraktního, na co se přímo nevztahují rozličné zákony.

Autor musí svolit

V případě převzetí fotografií a popisků společnosti Alzasoft se ze strany Infercomu bezesporu jednalo o porušení autorského zákona. Z obšírnějšího pohledu lze totiž kteroukoliv původní práci na internetových stránkách chápat jako autorské dílo, nehledě na to, zda se jedná o tvůrcem pořízenou fotografii, hudbu či unikátní text. Legislativní ochrana se přitom netýká pouze stránky jako celku, ale samostatně také každého jejího prvku. Při převzetí původního obrázku tedy nelze počítat s obhajobou argumentem typu „jednalo se o jeden obrázek ze sta“.

Nejlepší cestu k obejití případného soudního a znaleckého kolotoče představuje žádost o svolení původního autora, bez takovéhoto souhlasu je možné autorské dílo užívat pouze pro osobní potřebu. Podobně jako v běžném životě platí zlatá pravda, že krást se nemá, a pokud ji někdo nedodrží, musí počítat s odpovídajícími následky – v případě porušení autorského zákona zejména s nemalou peněžní sankcí.

Společnost Alzasoft nakonec celou kauzu soudního boje proti Infercomu uzavřela smírem schváleným Krajským soudem v Praze. Jeho nedílnou součástí je kromě jiného také to, že průběh a výsledek řízení dosáhne odpovídající medializace, přičemž společnost Infercom musí uhradit všechny spojené náklady na zpracování znaleckého posudku, soudní poplatky i náhradu právního zastoupení.

 

Obrázky i popisy chladiče jako by si z oka vypadly (vlevo Alzasoft, vpravo Infercom)

 

Ani podobnost fotografií a popisů síťového routeru Edimax zřejmě není náhodná (vlevo Alzasoft, vpravo Infercom)

 

Další z řady nenáhodných podobností – vlevo nabídka médií Emgeton společnosti Alzasoft, vpravo stejný produkt v obchodu Infercomu

(placená inzerce)

Diskuze (68) Další článek: Microsoft chystá online službu plnou otázek a odpovědí

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,