Čínští zemědělci šlechtí obří prasata. Některá váží i půl tuny

V Číně řádí africký mor prasat (AMP). Během uplynulého roku dokázal zlikvidovat přibližně polovinu tamější populace dotyčných sudokopytníků, což představuje obrovský problém.

Čína totiž spotřebovává více vepřového masa než kterákoli jiná země světa. Její vláda tak začala naléhat na zemědělce, aby zvýšili jeho produkci. Podle Bloombergu si tuto pobídku ovšem někteří vyložili tak, že by měli chovat „co možná největší“ prasata – pročež se pustili do jejich šlechtění.

Řada čínských zemědělců již dokázala zvednout typickou průměrnou jateční hmotnost svých vepřů ze 110 kilogramů na 140 kilogramů. To je ale teprve začátek.

Velké, větší, největší

Například farmáři z provincie Ťi-lin si dali za cíl zvýšit průměrnou hmotnost prasat z běžných 125 kilogramů na 175 až 200 kilogramů. A krmník jistého chovatele z provincie Kuang-si dokonce váží 500 kilogramů.

Bloomberg neuvádí, jaké přesně metody Číňané používají. V jiných zahraničních médiích se však objevily spekulace, že hypoteticky by se mohlo jednat i o nějaké techniky editace genů.

Již v roce 2017 totiž čínští vědci ukázali, jak se jedna z nich – populární CRISPR – dá využít využít k získání prasat s nižším obsahem tuku. Dosáhnout touto cestou zvětšení tělesných proporcí by tedy nemělo být příliš náročné. Jiné téma je ovšem otázka bezpečnosti.

Titulní ilustrační foto: Basile Morin, CC BY-SA 4.0

Diskuze (22) Další článek: Kryptoměna Libra od Facebooku má problémy. Od projektu odstoupili VISA, Mastercard i PayPal

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,