Technologie | Grafické karty | Čína

Čínský výrobce procesorů Zhaoxin chystá i vlastní samostatnou grafickou kartu

O čínské společnost Zhaoxin je v poslední době poměrně hodně slyšet kvůli tomu, že vyvíjí a chystá stále výkonnější procesory na bázi instrukční sady x86. Nabídka počítačových komponent od tohoto výrobce by se ale dle informací webu CnTechPost již brzy měla značně rozšířit.

Zatímco Zhaoxin už u svých procesorů používá i jednoduché integrované grafické čipy (díky joint venture s VIA Technologies, který poskytuje licenci pro x86 a vlastní 20 % společnosti), nyní se pustí i do oblasti samostatných výkonnějších grafických karet.

8d3f449c62e21dae7cda046ba5991b20.jpg

Nová grafika ale nebude zas tak „nová“, protože by měla spoléhat na několik generací starý 28nm výrobní proces a navíc se bude omezovat TDP maximálně 70 W. Půjde tak sice o mnohem vyšší výkon než u integrovaného modelu, ale v porovnání s dnešními kartami na trhu od Nvidie nebo AMD to bude spíše k smíchu.

Z pohledu technologií by ale neměl být zásadní problém pro použití i v profesionálním nasazení, což je primární zaměření čínské vlády. Současné integrované grafiky od Zhaoxinu podporují specifikace OpenGL 3.2, OpenCL 1.1, DirectX 11, zvládnou enkódovat i dekódovat video a skrze výstupy jako HDMI, Displayport, eDP nebo VGA zvládnou obsloužit až dva monitory s rozlišením až 4K.

Diskuze (47) Další článek: Takhle bude vypadat nový Google Home. Vypadá jak vysoká chlupatá váza

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,