Procesory | Počítače | Čína

Čínský procesor už i v minipočítači. Tenhle drobek nese čtyřjádro Zhaoxin a až 64 GB RAM

O čínských procesorech Zhaoxin jsme informovali několikrát a i když ještě technologiemi a výkonem nedohnaly „západní“ čipy, vývoj jde poměrně rychle kupředu. Tentokrát se dokonce začal prodávat minipočítač, který je postaven právě kolem tohoto procesoru.

Minipočítač Beelink LZX obsahuje čtyřjádrový procesor Zhaoxin KX-6640MA, který pracuje na základní frekvenci 2,1 GHz a podporuje turbo až do 2,6 GHz. Čip má 4 MB cache a integrovanou grafiku C-960, která dokonce podporuje rozlišení 4k na výstupu. TDP tohoto čipu je pouze 25 W.

Operační paměť 8 GB (DDR4) lze rozšířit až na maximálních 64 GB pomocí dvou 32GB so-dimm modulů. Úložiště je rychlé NVMe SSD s kapacitou 256 GB ve slotu M.2 (2280). Podporována je až 1TB kapacita. Další rozšíření je možné pomocí 2,5palcového SATA disku či SSD.

Mezi porty jsou dva gigabitové ethernety, dva HDMI 2.0 s 4K@60, šest USB 3.0 a bezdrátové síťové technologie zajišťuje Wi-Fi 6 a Bluetooth 4.0. Nechybí klasická 3,5mm zdířka pro sluchátka či reproduktory včetně mikrofonu.

Chlazení počítače je řešené pomocí dvou ventilátorů a k napájení slouží externí zdroj. Součástí je předinstalovaný operační systém Windows 10 a také čínské linuxové distribuce (UOS, Kylin). Počítač se objevil v prodeji v Indonésii za cenu v přepočtu přibližně 7 600 korun.

Diskuze (11) Další článek: Už víme, jak ochladit planetu. Musíme rozjasnit mraky slanými krystaly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,