AliExpress | Čína

Čínský obchod Alibaba během sobotní slevové akce utržil monstrózních 554 miliard korun

Více než 25,3 miliard dolarů, tedy bezmála 554 miliard korun, a 1,48 miliard uskutečněných transakcí. To je bilance, kterou se může chlubit Alibaba Group po sobotní reklamní akci Singles Day. Jedná se o ještě větší částku, než kterou Američané každoročně utratí během akcí Black Friday a Cyber Monday.

Alibaba výrazně překonal i svůj loňský rekord 17,8 miliard dolarů. V obou případech je to obrovská částka. Během Black Friday, což se obecně uznávaná jako největší předvánoční reklamní akce, lidé v USA utratí 3 miliardy dolarů a za Cyber Monday 3,5 miliard dolarů. Číslo Alibaby je sice celosvětové, ale stejně.

Nakupování z Číny a jinde ze zahraničí: Co obnáší objednávka z e-shopu mimo Česko

Že bude Singles Days akce úspěšná, byla zřejmé od prvních sekund. Jen během prvních tří minut lidé utratili první miliardu a půl dolarů. Za dvě hodiny to už bylo 12 miliard dolarů a po třinácti hodinách 18 miliard dolarů.

Čínské pojetí konzumu

Singles Day je akce, kterou od roku 2009 každoročně 11. listopadu pořádá čínský internetový gigant Alibaba Group. Přidali se k němu i další prodejci. Alibabě patří mimo jiné web AliExpress, který je populární i v Česku. Akce má přímo konkurovat americkému Black Friday.

Stejně jako v případě černopátečního nákupního svátku, Alibaba zlevnil širokou škálu zboží, od vybavení do domácnosti po elektroniku a oblečení. Které položky budou zlevněné, společnost avizovala několik dní dopředu, aby člověk nemusel v den konání akce zboží prohlížet, ale rovnou kupovat. Obvykle byl omezený počet položek, které člověk mohl koupit najednou.

Alibaba letos celou akci propagoval i pomocí vlastního bojového filmu Gong Shou Dao, ve kterém vystupovat zakladatel společnosti Jack Ma a který produkovala čínská hollywoodská superstar Jet Li. Na slavnostním galavečeru, kde probíhalo zahájení celého slevového šílenství, pak vystoupil americký zpěvák Pharrell Williams, herečka Nicole Kidman nebo tenistka Maria Šarapovová. Přímý přenos vysílaly tři čínské televizní kanály.

Nákupy v Číně - ano nebo ne?

Diskuze (15) Další článek: Týden Živě: Zadní vrátka v procesorech Intel, naše smrt a nakonec Android

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,