Čína | SSD | Úložiště

Čínský Asgard dohání světovou konkurenci. Má SSD s rychlostí až 7,5 GB/s

Čína se snaží dotahovat technologické inovace západu kvůli osamostatnění a i když jsou oblasti, kde je ještě trochu pozadu, už to přestává platit v segmentu NAND flash čipů a SSD.

Čínský výrobce Asgard specializující se na výrobu pamětí a úložišť, totiž uvedl nové modely SSD řady AN4, které už využívají možností rychlejšího rozhraní PCI Express 4.0. Složení těchto SSD tvoří řadiče Innogrit IG5236 Rainier a 128vrstvé NAND 3D TLC flash čipy od YMTC (Yangtze Memory Technologies Co., Ltd).

Dle měření webu Bilibili v programu CrystalDiskMark dosáhl 1TB model (chystají se také 2TB a 512GB modely) na rekordní sekvenční rychlost 7 475 MB/s a u náhodného zápisu až 4 788 MB/s. Překonal tak konkurenční modely, které jsou dokonce postavené na stejném řadiči, ale mají čipy od Micronu a Kioxia. Při testu pomocí programu PCMark 10 dosáhlo zmíněné SSD na 3 601 bodů.

Zatím ale nejsou známé dvě důležité vlastnosti – odolnost a cena. Pokud budou obě tyto vlastnosti na dobré úrovni, můžou se ostatní výrobci asi začít hodně bát. Respektive budou jistě zvažovat využití čínských technologií pro stavbu SSD pod vlastní značkou, pokud to bude ekonomicky výhodnější a výsledkem budou výkonnější modely za lepší cenu.

Diskuze (6) Další článek: Jeff Bezos ani Richard Branson nejsou astronauti. Minimálně podle nové definice USA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,