Čína | GPS | Navigace

Čínské GPS je kompletní. Dnes odstartovala raketa s posledním satelitem BeiDou-3

Čína dnes do kosmu úspěšně vypustila poslední družici satelitního navigačního systému BeiDou-3. Celý systém se nyní skládá z 30 aktivních oběžnic a nabízí podobně jako u ostatních veřejnou službu s přesností v řádu jednotek metrů.

BeiDou-3 navazuje na své dva předchůdce. Vše začalo na počátku století první verzí BeiDou-1 se čtyřmi geostacionárními družicemi. Pokrytí se omezovalo v podstatě jen na nejbližší okolí Číny.

Čínské vesmírné středisko Xichang na mapách od Googlu:

O deset let později přišel na řadu systém BeiDou-2 s dvacítkou družic a pokrytím od Středního východu po Nový Zéland a poslední roky konečně Čína budovala třetí generaci s již celoplanetárním pokrytím a veřejně dostupnou službou, kterou chytáme i na svých mobilních telefonech.

V Evropě se dnes tedy můžeme na svých telefonech s novějšími satelitními čipy v praxi setkat se čtyřmi družicovými systémy:

  1. Navstar GPS (USA)
  2. Galileo (EU)
  3. GLONASS (Rusko)
  4. BeiDou (Čína)

Občas, třeba během letu v dopravním letadle a ve vysokých výškách, pak získáte data i z mnohem exotičtějšího japonského satelitního systému QZSS. Podrobnosti o jednotlivých satelitech, od kterých zrovna přijímáte zprávy, získáte třeba v aplikaci GPSTest (Android).

e024760b-33c1-429f-83a9-018ab629e433
Příjem zpráv z pěti různých satelitních systémů během charterového letu nad Evropou

K dispozici dnes tedy máme hromadu globálních navigačních systémů s veřejnou službou, takže ubývá míst bez signálu. Výzvou je nyní schopnost přijímacích čipů při výpočtu polohy tato data efektivnější kombinovat k ještě rychlejšímu a přesnějšímu výpočtu aktuální pozice.

Diskuze (8) Další článek: Každý skandál jednou praskne: Moderní analýza DNA odhalila, že dávný irský král se narodil z incestu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,