Čínská vláda Applu odstavila obchod s knihami a filmy. Neznámo proč

Sekce filmů v iTunes a celý obchod iBooks jsou od minulého týdne nedostupné v Číně. Podle New York Times stojí za odstavením Státní úřad pro tisk, publikace, rozhlas, film a televizi. Digitální obchody přitom přestaly fungovat jen půl roku poté, co byly společně s Apple Music spuštěny. Důvody zákazu prý nejsou ani samotnému Applu známy.

Mluvčí se pro NYT vyjádřil pouze v tom smyslu, že společnost věří v opětovné zpřístupnění služeb. To však může přijít až za několik měsíců nebo taky vůbec. Applu se přitom v Číně postupně daří spouštět i další služby jako je Apple Pay, který k čínským uživatelům zamířil minulý měsíc.

New York Times zmiňuje v souvislosti se zablokováním služeb také schůzku prezidenta Si Ťin-pchinga s představiteli čínských technologických společností. Té se účastnil nejbohatší Číňan Jack Ma, který vede Alibabu nebo Ren Zhengfei z Huawei. S těmi prý diskutoval především o způsobech, jak posílit pozici tuzemských firem, které odolávají konkurenci zahraničních společností. Mezi velkou osmičku, která ovlivňuje čínský trh, zařadila vláda také IBM, Microsoft nebo Qualcomm.

Mohlo by vás zajímat:

Diskuze (44) Další článek: Alphabetu se dařilo, ale motorem zůstává i nadále prakticky jedině Google

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,