Umělá inteligence | Čína

Čínská média má ovládnout AI moderátorka. Umí propagandu, ale to je zatím všechno

Na současnou vlnu umělé inteligence naskočila i Čína a zase to dělá po svém. Zatímco na Západě se firmy snaží, aby AI lidem ušetřila práci, čínští komunisté se skrze technologii snaží šířit propagandu. Jejich nejnovějším výmyslem je virtuální moderátorka zpráv, jež poněkud znepokojivě lidem slibuje, že brzy „bude všude“.

Za virtuální moderátorkou stojí People's Daily, což je oficiální státní zpravodajské médium čínské komunistické strany. Vydává tištěné noviny, provozuje internetový zpravodajský server a zajišťuje celostátní televizní vysílání, dokonce v několika jazycích včetně angličtiny. 

People's Daily svou virtuální moderátorku vygenerovanou umělou inteligencí představilo ve videu na populární čínské sociální síti Weibo. Autoři ji pojmenovali Žen Siao-žung (anglický přepis Ren Xiaorong) a dali jí podobu mladé ženy s dlouhými černými vlasy ve formálním oblečení. 

 „Jsem digitální moderátorka na bázi AI, která se právě připojila k People's Daily,“ představuje se podle serveru Mothership videu umělá moderátora, načež začne popisovat, že její schopnosti vycházejí z „tisíců reálných moderátorů“, na kterých byla údajně vytrénována.

Žen Siao-žung slibuje, že informace o zpravodajském dění bude poskytovat 365 dní v roce, 24 hodin denně. „Neustále mě uvidíte,“ říká vygenerovaná postava s tím, že bude všude, kde se bude odehrávat zpravodajské dění – čeká ji předčítání zpráv ve studiu, ale podle jejích slov i informování v terénu.

Zároveň umělá moderátora ve videu vyzvala diváky, ať jí poskytují zpětnou vazbu, protože se díky ní bude učit. Slibuje i odpovídání na otázky diváků. 

Naleštěná bída

Zatím ale Žen Siao-žung rozhodně není všude. Podle serveru Business Insider umělá moderátorka v tuhle chvíli existuje jen jako nová funkce v mobilní aplikaci People's Daily, kde když ji lidé zapnou, zpravodajské dění nepopisuje. 

Virtuální žena jen odpovídá na předem předpřipravené otázky o nedávno proběhlém zasedání čínských komunistických představitelů (Two Sessions), během kterého byl znovu do funkce zvolen čínský prezident Si Ťin-pching.

Celá novinka tak působí jako obyčejný, nepříliš pokročilý chatbot, byť možná vizuálně líbivý. Když se na hlas i podobu moderátorky zaměříte, poznáte, že není reálná a že se pohybuje nepřirozeně. Ale kdo se technologiím nijak nevěnuje, může být v první moment oklamán.

People's Daily nikde nepopisuje, na jaké technologické bázi Žen Siao-žung funguje, rozhodně ale potřebuje ještě hodně práce, pokud má splnit to, co médium slibuje. Určitě nevyužívá ChatGPT, tuto generativní AI Čína zakázala kvůli obavám, že je příliš západní. Místo toho místní gigant Baidu tento týden představil vlastní, jménem Ernie, ale ta podle agentury Reuters zdaleka nenaplnila očekávání. 

Jedno je nicméně jisté, Číně se virtuální novináři líbí. Žen Siao-žung není první místní počin tohoto druhu. Už v roce 2018 čínská státní zpravodajská agentura Nová Čína představila moderátora na bázi AI a o rok později ženskou moderátorku, v obou případech virtuální osoby působily více uměle a jen předčítaly zprávy. 

Diskuze (1) Další článek: AI Midjourney už generuje obrázky k nerozeznání od reality. Prohlédněte si ukázky a nové „fotky“ Emmy Watson

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,