Čínská firma prodávala nebezpečné vakcíny

Čínou otřásá mohutný skandál. Jistá farmaceutická firma totiž prodávala nebezpečné vakcíny, které mohou ohrozit životy tamějších obyvatel. Vláda je podle dostupných informací odhodlaná pohnat odpovědné osoby před soud.

Vše začalo 15. července, kdy State Drug Administration (SDA) oznámila, že Changsheng Bio-Tech zfalšoval data pro zhruba 113 000 dávek vakcíny proti vzteklině. K tomuto odhalení došlo během „přepadové“ kontroly provozoven jmenované firmy. Ze zprávy SDA plyne, že Changsheng Bio-Tech okamžitě dostala nařízeno zastavit výrobu. Zatím nebylo hlášeno, že by vakcína někomu ublížila.

O pět dní později inspektoři v provincii Ťi-lin zjistili, že Changsheng Bio-Tech pustila do prodeje i 252 600 nevyhovujících DTP (záškrt, tetan a dávivý kašel) vakcín. Není jasné, kolik z nich již bylo použito k očkování, ani jaký vliv měly na děti, které je dostaly.

„Porušování předpisů ze strany Changsheng Bio-Tech je závažné a děsivé,“ uvedl generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Číny Si Ťin-pching a dodal, že viníci rozhodně neuniknou trestu.

Čínští občané jsou touto situací pochopitelně rozrušeni a až do jejího vyřešení odmítají nechat sebe a své děti očkovat, což by mohlo způsobit krizi v oblasti veřejného zdraví.

Tato kauza je však i krásným dokladem toho, že zdravotní komplikace, k nimž občas dochází po očkování, mají úplně jiné příčiny než zarytě tvrdí jeho odpůrci. Ani v tomto konkrétním případě nelze svést případné problémy na to, že by standardní vakcíny byly „toxické“ – jde zkrátka o záměrný podvod.

Diskuze (5) Další článek: Jak si s HDR poradí současné grafiky? Výkon klesne, ale mezi kartami jsou velké rozdíly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,