Čína | Xiaomi

Číňané se konečně dočkali vlastní hlasové asistentky. Vytvořilo ji Xiaomi

Vylepšenou hlasovou asistentku, která je primárně vytvořená pro čínský trh, představil čínský výrobce elektroniky Xiaomi. Jmenuje se Xiao AI, už se objevila v chytrém reproduktoru. Jejím cílem je zaplnit díru na trhu, která v Číně panuje.

Pokud chce čínský výrobce telefonů použít ve svém zařízení hlasového asistenta, nemá to jednoduché. Google Assistant padá, jelikož firma je v zemi na černé listině, Siri je limitovaná pouze na zařízení Applu a Alexa nebo Cortana fungují v Číně omezeně.

V Xiaomi proto vycítili příležitost a vyvinuli vlastní chytrou asistentkou cíleně pro Čínu. Firma ji představila ve videu na konferenci v Šanghaji, ve kterém ji prezentuje jako „první asistentku, která byla navržena pro Čínu“.

Svým provedením se nijak neliší od konkurence. Dokáže zahrát muziku, zkontrolovat počasí, ovládat chytré spotřebiče nebo překládat do cizího jazyka. Pochopitelně perfektně rozumí čínsky a a je více provázaná s tamními službami, hluboce je například provázána s chatovací službou WeChat, která je v zemi masově používaná.

Xiao AI byla poprvé představena loni v chytrém reproduktoru, ale o jejím dalším rozšíření ani využití nebyly zprávy. Nyní společnost slibuje, že ji vylepšila a dostanou ji nové telefony Mi Mix 2S, plus bude dostupná dalším zařízení skrze aktualizace.

V Česku a kdekoli jinde mimo Čínu ale asistentku nečekejte. U nás mohou uživatelé na produktech Xiaomi volně užívat Google Assistant, jde čistě o vyplnění tržní díry v Číně. Je ale zajímavé, že země s miliardou obyvatel, která vyrábí tolik moderní elektroniky, doteď neměla pořádnou hlasovou asistentku. Na jedné ovšem pracuje i Huawei, takže se Čína nejspíš brzy dočká i dalšího přírůstku.

Váš názor Další článek: Mozilla ukázala další verzi Firefoxu. Ta je připravena pro virtuální a rozšířenou realitu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,