Reddit | Čína

Číňané investují 3,4 miliardy do Redditu. Uživatelé zuří a bojí se cenzury

Minulý týden se o tom spekulovalo, tento týden přišlo potvrzení. Čínský technologický gigant Tencent bude investovat 150 milionů dolarů (cca 3,4 miliardy korun) do webu Reddit. Jedno z nejsvobodnější míst na internetu získá peníze od firmy z jedné z nejméně svobodných zemí světa. Že to zní zvláštně? Toho si všimli i uživatelé.

Zprávy o možné investici se začaly objevovat v polovině minulého týdne, kdy server TechCrunch informoval, že Reddit hledá investora, který by stránce poskytl okolo 300 milionů dolarů. Důvod byl jednoduchý, Reddit neustále roste, jeho potenciál také a je třeba to zhodnotit.

Jako jeden z možných investorů padlo jméno Tencent - čínská nadnárodní firma, která se svou velikostí a širokým polem působnosti dá přirovnat snad jen ke Googlu nebo Amazonu. Spekulovalo se, že by Redditu poskytla 150 milionů.

To se nakonec potvrdilo, Tencent skutečně tuto částku investuje. Dalších 150 milionů dolarů poskytnou stávající investoři, se kterými Reddit spolupracuje. Tencent se k tomu odhodlal přesto, že stránka není v Číně dostupná.

Revolta s použitím Medvídka Pú

Uživatele zpráva rozčílila. A to masivně. Jak Čína přistupuje k internetu, je známá věc, cenzura patří k využívaným nástrojům, díky kterým je v zemi podrobně kontrolováno, k čemu máte přístup a co si můžete vyhledat. To je přímo v rozporu s myšlenkou Redditu. Někteří uživatelé proto dostali strach, že stránku po investici čekají omezení podobného druhu.

Ačkoli zatím Tencent žádné plány neoznámil, lidé svůj protest začali projevovat tak, že na Redditu začali masivně sdílet obrázky Medvídka Pú a náměstí Nebeského klidu. Medvídka z toho důvodu, že jej prezident Xi Jinping v zemi zakázal a náměstí jako vzpomínku na masakr z roku 1989, o kterém se Čína tváří, že nikdy neproběhl. Některé příspěvky dostaly za pár hodin i 200 tisíc „upvote“, tedy obdoby palce nahoru.

„Reddit je nyní financován čínskými investory, takže si připomeňme, že prezident Xi Jinping je tak zoufalý, že kvůli jednomu meme zakázal v celé zemi Medvídka Pú,“ komentoval situaci jeden z uživatelů.

„Vzhledem k tomu, že Reddit právě získal 150 milionů dolarů od předního čínského cenzora, užijte si tuto fotku Muže před tankem, než ji naší noví vládci zakážou,“ napsal další. Fotka, o které mluví, je právě z masakru na náměstí Nebeského klidu a patří mezi ikonické symboly kruté události.

Co z nové dohody mezi firmami vzejde, zatím není jisté. Je ale třeba zmínit, že Reddit je momentálně oceněn na 2,7 miliardy dolarů a 150 milionů dolarů nedává Tencentu ovládající podíl. Firma navíc v minulosti investovala i do Spotify nebo Snapu a k žádné cenzuře nedošlo.

Diskuze (15) Další článek: Má pohled z očí do očí opravdu tak velký význam? Podle vědců jde o pouhou iluzi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,