Čína vyvinula vlastní dračí serverový procesor

Dragon Chip by měl nahradit cizácké procesory Intelu v oblasti národní bezpečnosti. Čína se chystá na raketový nárůst poptávky po procesorech.
Čínské noviny People`s Daily zveřejnily informace o úspěšném nasazení serverového procesoru Dragon Chip. Samotný článek je v angličtině, je tedy srozumitelný, nicméně vám při jeho čtení jistě přijde vhod dřívější průprava pro čtení Rudého Práva. Je třeba číst trochu mezi řádky a vypouštět přehnané nadšení. Každopádně tam jsou ale informace, které stojí za to uvést.

Ve čtvrtek oznámila firma Shuguang Tianyan Information Technology úspěšné spuštění serveru Soaring Dragon (vznášející se drak). Tento projekt se zaměřuje na vývoj kompletního počítačového řešení využívajícího čistě jen a pouze čínské technologie. Tedy čínský hardware a v Číně upravený systém. Po stránce systému je známo, že Čína nedůvěřuje zcela softwaru od Microsoftu; obává se, že tam jsou skrytá vrátka, která by mohla být zneužita při případném mezinárodním konfliktu. Proto Čína v otázkách národní bezpečnosti spoléhá spíše na Linux, který si následně poupravuje po svém.

Softwarové řešení není tak složité, větším problémem je kompletní čínský hardware. Zde byl nyní oznámen pokrok v podobě procesoru Dragon Chip. Nejsou ale v podstatě žádné informace o jeho výkonu. Když čínské noviny uvádí, že jeho výkon a stabilita jsou výtečné, můžete to znamenat cokoli. Ačkoli byl procesor prý plně vyvinut v Číně bez žádného kopírování, jsou obavy, aby v některých bodech neporušoval patenty jiných firem. Ze strany Intelu to ale zřejmě nebude tak žhavé, protože Dragon Chip používá architekturu RISC.

Čína chce servery Soaring Dragon využít nejprve v oblasti národní bezpečnosti, kde jsou zatím používána řešení západních firem, a to nenaplňuje čínské úřady důvěrou. Později se předpokládá nasazování tohoto řešení i do dalších národních serverových aplikací, do bank a další infrastruktury. Dragon Chip by měl potvrdit samostatnost Číny ohledně návrhu počítačových technologií. Později by měl následovat i desktopový procesor.

Podle čínského ministerstva pro informační technologie poroste polovodičový trh v Číně meziročně o 35 procent do roku 2005, což si vyžádá 17 miliard čipů. V roce 2010 by měla být Čína druhým největším trhem pro polovodiče na světě.

Diskuze (51) Další článek: Microsoft bude podporovat Bluetooth

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,