Čína pomalounku připouští formát MP3

Čína měla s MP3 hodně velké a dlouhodobé problémy. Že by se nyní tento problém aspoň trošku vyřešil ?
Americká společnost Houston InterWeb Design přišla s návrhem pro čínskou vládu a sdružení investičních společností v Číně vytvořit první čínskou MP3 webovou základnu, kde se budou objevovat veškeré informace spojené s formátem MP3. Již se objevily první skupiny, které hodlají rozjet kampaň prodeje vlastní tvorby ve formátu MP3. LLC hodlá v Číně rozjet server podobný MP3.com, kde budou nabízet digitální hudbu pro všechny čínské zájemce. Čínská nomenklatura je na tom opravdu tak špatně, že každá MP3 nahrávka, která se objeví na tomto serveru, potřebuje schválení ministerstva kultury. Bez jeho souhlasu zde není možné tuto nahrávku uvést a dát ji volně ke stažení. HIWD nabízí čínskému ministerstvu kultury přímý vstup do administrace tohoto serveru, takže by si přímo z ministerstva mohli regulovat, co zde bude a nebude. Dalším krokem čínské vlády bylo částečné uvolnění MP3 prodeje přehrávačů, které se nyní mohou volně prodávat na trhu.

Tento nový čínský MP3 server bude založen na Houston InterWeb SiteBlazer technologii, která je provozována na několika amerických serverech úplně bez problémů. Každý hudební tvůrce si na tomto webu bude moci založit vlastní homepage a kompletně si spravovat tuto stránku od grafiky až po uploadování MP3 nahrávek. Každý zúčastněný bude mít také přístup ke kompletním statistikám a vyhodnocením stažených jednotlivých nahrávek.

Tento projekt bude největším a ojedinělým svého druhu v celé Číně a získá si tak velký náskok oproti konkurenčním serverům, které možná někdy v budoucnu rozjedou něco podobného. Samotná Čína má pouze přibližně 10 miliónů internetových uživatelů, ale tento počet se rok od roku zvyšuje a odhaduje se, že v roce 2005 bude v Číně 374 miliónů aktivních uživatelů Internetu. Anglická verze tohoto webu bude k dispozici během 2 měsíců, plnohodnotná čínská jazyková mutace bude o něco později. Hudební nahrávky lze posílat již teď. Pokud se tento nový projekt v Číně rychle rozjede a získá si oblibu, je možně, že za několik let předčí svou velikostí např. MP3.com a podobně zaměřené servery.

Diskuze (2) Další článek: Týden: dozvuky CeBITu, internetový Březen

Témata článku: , , , , , , , , ,