Wikipedia

Čína pokročila ve své cenzuře. Wikipedii už blokuje ve všech jazycích

Je známo, že Čína blokuje celou řadu západních služeb a webů včetně Wikipedie. Ještě donedávna ji ovšem blokovala pouze v čínské verzi, v jiných jazykových mutacích ji lidé mohli otevřít. To už dnes neplatí, jak zjistila síť Open Observatory of Network Interference, Čína začala blokovat všechny jazykové verze encyklopedie. 

K bloku došlo někdy v průběhu dubna a Čína o tom nezaslala The Wikimedia Foundation, organizaci, která Wikipedii spravuje, žádné upozornění. Proč se ke kroku odhodlala, není podobně jako u ostatních cenzurních opatření jisté, udělala tak ale krátce před 30. výročím masakru na náměstí Nebeského klidu. 

Tato událost je jedna z nejtemnějších kapitol moderního čínského státu. Komunistická strana při něm velice brutálními prostředky potlačila protivládní protesty v Pekingu. Přesná čísla o obětech nejsou známa, jelikož se k nim Čína nikdy nepřiznala a pravděpodobně ani nepřizná, ale odtajněné dokumenty mluví  o až 10 tisících mrtvých. 

Současné vedení státu se dlouhodobě tváří, že k žádnému masakru nedošlo a na internetu pravidelně blokuje všechny individuální webové stránky, které o události informují. Na Wikipedii to ale není možné, protože používá protokol HTTPS a tak zablokování celé služby bylo jediné řešení. V roce 2015 to odnesla čínská odnož stránky.

Nyní zřejmě čínské vládě došlo, že se lidé mohli informovat i skrze texty v jiných jazycích a Wikipedii zablokovala kompletně ve všech mutacích. Že to souvisí s nadcházejícím výročím, se shoduje většina zahraničních médií včetně BBC, The Washington Post nebo The Week. 

Diskuze (76) Další článek: Kdekoli na světě pod 4 hodiny: Už se testuje motor Sabre, který může radikálně proměnit leteckou dopravu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,