Čína opětovně proti MP3

Obecně je známo, že nejlidnatější stát světa nikdy nebyl nakloněn digitální hudbě a MP3 formátu obzvláště.
Nedávno jsme vás na Živě informovali o tom, že v Číně se formuje nový server podobného zaměření jako v USA MP3.com, který by byl v čínském a anglickém jazyce a měl především charakter informačního a komerčního serveru. A to vše pod přísným dohledem čínského ministerstva kultury. Jak je vidět, po krátké době je tu další problém. Čína chce uvalit totální embargo na nabízení digitálních nahrávek (audio, video) na uzemí Číny prostřednictvím Internetu. Má jít především o zahraniční nahrávky, které jsou takovýmto způsobem distribuovány. Čína chce tímto tahem totálně znemožnit a odstranit zahraniční investory, kteří chtějí prodejem audiovisuálních nahrávek rozšířit e-hudbu nejen v Číně, ale i v celé Asii.

Dnes je již zřejmé, že každá společnost, která bude chtít prodávat a nabízet v Číně digitální nahrávky např. ve formátu MP3, bude muset požádat o řádnou licenci, která ji bude k tomuto prodeji opravňovat. Tyto licence nebude udělovat samozřejmě nikdo jiný než čínské ministerstvo kultury. Také již byly zformovány speciální kriminalistické jednotky, které mají za úkol potírat veškeré servery nabízející formát MP3 či audio-digitální tvorbu bez jakéhokoliv povolení.

Pokud však tento systém pojede na Internetu v Číně naplno, tak jak se uvádí, masově se rozjede nelegální kopírovaní MP3 nahrávek obrovských rozměrů, které půjde jen horko těžko zastavit.

Při tom všem se prodej e-hudby na Internetu měsíc od měsíce zvyšuje. Za posledních 6 měsíců v roce 1999 se prodej zvednul z neuvěřitelných 4 miliónů na 8,9 miliónů dolarů. Podle odhadů tato čísla každým rokem porostou. Jak tomu však bude v Číně? Mírný vzestup se zde také zaznamená, ale prodej e-hudby na Internetu bude zřejmě pod velkým tlakem čínské vlády i v následujících letech.

Váš názor Další článek: Detailní přehled o hardwaru

Témata článku: , , , , , , , , ,