Čína | Politika

Čína chce do tří let odstranit ze všech úřadů americký software a hardware

Vládnoucí komunistická strana v Číně vydala nařízení, podle kterého se do tří let musí veškeré vládní instituce zbavit amerického softwaru i hardwaru. Jedná se tak nejenom o počítače, ale i Windows a další software. Informoval o tom deník Financial Times.

Nové nařízení je první veřejné, které nařizuje čínským institucím preferovat domácí produkci na úkor zahraničí. Jedná se o reakci na na nejrůznější zákazy vůči čínským firmám, které uplatňuje administrativa amerického prezidenta. Kromě rozvázání závislosti na americkém hardwaru a softwaru jde i o podporu lokální výroby.

Nejvýraznější zákaz postihl společnost Huawei, která má omezené možnosti obchodování s americkými firmami, což přineslo značné problémy. Nejnovější telefon Mate 30 se sice podařilo vytvořit zcela bez součástek z USA, po softwarové stránce je ale situace mnohem těžší a telefonu značně ublížila nepřítomnost Androidu přímo od Googlu. Firma se také nemůže podílet na výstavbě mobilních 5G sítí a další infrastruktury. USA navíc tlačí i své spojence, aby proti Huawei zavedli podobné restrikce.

Za tři roky bude hotovo

Výměna hardwaru a softwaru bude postupná, za tři roky ale má být hotovo. Celkem je třeba nakoupit mezi 20 až 30 miliony kusů nového hardwaru, přičemž 30 % by se mělo odehrát v prvním roce, 50 % v druhém a 20 % ve třetím. Nařízení tak získalo přezdívku „3-5-2“ a bylo schválené již dříve v letošním roce, nyní ale společně s restrikcemi nabralo na důležitosti.

Čína již nyní z velké části při nákupu počítačů využívá místní Lenovo, zde tak problém není až tak markantní. Přesto se ale řeší i taková drobnost, jako procesory Intel uvnitř zařízení. Horší je to u softwaru, kde se bude muset obejít bez Windows. Microsoft sice v historii připravil speciální verzi Windows 10 právě pro čínské úřady, ale ani tak nevyhovuje novému nařízení.

Jako náhrada by mohl sloužit Kylin OS, zde je ale problém s dostupnými aplikacemi. Většina vývojářů, poměrně logicky, vytváří své programy pro americké systémy.

V Číně mají i CGI moderátory. Podívejte se, jak vypadá:

Diskuze (33) Další článek: DOOM má 26 let. Připomeňte si hru, která je prapředkem všech 3D stříleček

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,