Chytrý pohon vaší domácnosti

Počítače ovládnou domácnost. Budou nejen řídit, na co se díváte v televizi či co posloucháte v reproduktorech. Pomohou při vaření i při něčem tak obyčejném, jako hledání zapomenutých klíčů. A co je důležité, nebude to komplikované.
Popravdě jsou dnes počítače řídící chod domácností spíše oblíbeným terčem vtipů než všední realitou. Pokud byste ale na základě toho usuzovali, že je počítačová domácnost záležitostí až dalších desítek let, není tomu tak. Pro společnosti z oblasti výpočetní techniky, spotřební elektroniky i domácích spotřebičů je snaha o zvýšení inteligence výrobků a komfortu obsluhy současným prvořadým úkolem.

V bitvě o nadvládu nad domácností se postupuje na několika frontách. Tradiční domácí počítače postupně přebírají nové role a z počítačů pro hraní her se mění v multimediální centra s velkou kapacitou úložného prostoru pro filmy, hudbu a fotografie. Postupně se přesouvají také blíže televizi a výjimkou nejsou počítače, jejichž hlavním určením je výstup na televizi a začlenění do systému domácího kina.

Také produkty v oblasti spotřební elektroniky (televize, videa, přehrávače, zesilovače ad.) získávají stále větší inteligenci a rozvíjejí své funkce směrem k počítačům. Dnešní DVD rekordér už má v sobě výpočetní výkon solidního počítače a rekordéry s pevným diskem nepokrytě využívají standardní počítačové komponenty.

Setrvale nicméně zaostává oblast domácích spotřebičů, kde není vyvíjen takový tlak na zlepšování inteligence. Nelze říci, že by zde žádné pokroky nebyly, aktivní jsou zejména automatické pračky – můžete sehnat počítačem řízené výrobky s případnou aktualizací firmwaru a velkými displeji. Třeba už před pěti lety uvedla LG Electronics v Koreji pračku Internet LG Turbo Drum s připojením na internet, odkud si mohla stahovat prací programy a také hlásit aktuální pracovní režim. Tento koncept k nám ale zatím nedorazil. Počítače se již objevují i v ledničkách, kde však zatím nemají vazbu na obsah ledničky a jsou jen kuchyňskými počítači umožňujícími přístup na internet a prohledávání receptů.

Uvedené tři základní oblasti bohužel šly v posledních letech vlastními cestami ke stejnému cíli. Proto byl pokrok jen velmi malý a případné produkty bez vazby na ostatní výrobky byly odsouzeny k tržnímu neúspěchu. Poučeni chybami se ale nyní výrobci z různých oblastí snaží domluvit na obecných standardech. A právě v poslední době je tato snaha o společnou cestu velmi patrná. Do konce desetiletí můžeme čekat výrazný obrat ve vzájemném propojování zatím osamocených produktů v domácnostech.

Dnešní chytré domy

Přesto chytré domy nejsou něčím, na co byste se mohli jen těšit, a nebylo na světě řešení, jak jej nezařídit už dnes. Jediným problémem je zatím vysoká cena. Pokud jste dostatečně zhýralý milionář, je pro vás na trhu dostatek komponent, které vám pomohou při budování počítačem řízené domácnosti. Samozřejmostí je pokročilý alarm chránící vaše investice, nicméně řízení domácnosti jde dál.

Běžné je domácí kino vybaveností převyšující malý sál v multikině. Není ale problémem mít v každé místnosti včetně koupelny televizní obrazovky napojené na centrální televizní systém. Reproduktory neviditelně vestavěné do stěn mohou hrát vaši oblíbenou hudbu všude, kam se přesunete. Počítačem řízené vytápění včetně regulace teploty bazénu, ovládání žaluzií nebo dálkově ovládané spotřebiče v kuchyni jsou jen drobnými perličkami.

Naštěstí není nutné investovat velké počáteční částky a již dnes můžete postupně domácnost vybavovat s důrazem na ochranu investic v budoucnu. Pokud teprve stavíte byt či dům, je dobré už předem uvažovat o rozvedení počítačové kabeláže nebo minimálně počítat s využitím dostatečně dimenzovaných husích krků ve zdech, které později bude možné využít k rozvedení potřebných kabelů. Sice existují technologie pro přenos dat po elektrických rozvodech, pro přenos audia a videa ale raději počítejte s vyhrazenou kabeláží. Ve stávajících budovách lze pro jednoduché nasazení využít bezdrátové sítě Wi-Fi, zatím ale nenabízejí vhodnou rychlost a spolehlivost pro náročné účely.

Co můžete mít už brzy

Osobní počítač bude zcela jasně nedílnou součástí chytré domácnosti. Výrobci počítačů z něj chtějí mít centrální uzel, výrobci spotřební elektroniky zase jen podpůrný prvek, v každém případě tam ale bude. Osobní počítač je nejlépe rozšiřitelný o další doplňky, proto je nejlepší začít rovnou s ním.

Ve chvíli, kdy se vám podaří propojit počítač s televizí, brzy zjistíte, že to není tak úplně ono. Standardní pracovní prostředí není pro ovládání na televizi vhodné. Proto se pilně vyvíjejí uživatelská rozhraní, s nimiž je radost na televizi pracovat.

V této oblasti je současným nepsaným standardem operační systém Windows XP Media Center Edition (MCE). Ten spojuje Windows XP Professional s rozšířenou nabídkou programů a zejména propracovaným rozhraním pro práci na televizi. Operační systém je také dodáván s kvalitním na míru šitým dálkovým ovládáním. MCE nejen přehrává videa z počítače, těžištěm je podpora televizních kanálů s integrovaným televizním programem pro snadné plánování záznamu pořadů a upozorňování na začátek pořadu při práci.

Klikni pro větší obrázek.
Tak co dávají dnes večer v počítači? Takto to vypadá v americké verzi, česká verze Windows XP Media Center Edition bude mimo českých umět i pár zahraničních stanic

Microsoft sice nepřišel do této oblasti první, v prvních verzích dokonce nebyl Media Center Edition příliš kladně hodnocen. Microsoftu se ale podařilo překonat dětské problémy a současná verze 2005 je velmi dobře přijímána po celém světě. Navíc bude letos systém Media Center Edition konečně lokalizován do češtiny, a tak i my si budeme moci užívat výhod tohoto systému. Lokalizace sice trvala nebývale dlouho, ale hlavní podíl na zdržení měla chybějící infrastruktura, tedy dostupný televizní program v elektronické podobě a navazující doplňkové internetové služby. To je již vyřešeno a elektronický televizní program bude zahrnovat nejen české televizní programy, ale také slovenské a vybrané zahraniční programy, které lze u nás přijímat.

Windows XP MCE bude dostupný v druhé polovině roku nejdříve v rámci hotových počítačů. Pod OEM licencí bude na trhu balíček v podobě operačního systému s přibaleným dálkovým ovládáním. Pak musíte svůj počítač doplnit jedním z podporovaných TV tunerů (může jich být víc) a můžete využívat systém i na stávajícím počítači.

Mimo Windows XP Media Center Edition existuje celá řada i zdarma dostupných řešení vystavěných například na systému Linux. Obecně se dá ale říci, že jsou vhodnější pro zkušenější uživatele, kteří si rádi pohrají s podrobným nastavením a chtějí mít vše plně pod kontrolou.

Kde je budoucnost?

Kde jsou tedy ony technologie, které propojí celou domácnost do jednoho chytrého organismu? V oblasti zábavy to bude jistě IPTV neboli televize přijímaná přes internet. Už dnes můžete přijímat několik televizí přes internet (pěkný přehled najdete na wwitv.com), IPTV to ale povýší nad úroveň běžné televize. Sportovní utkání budete sledovat z několika kamer současně, k obrazu si budete moci pročítat i statistiky hráčů, přes mobil si nastavíte záznam vybraných pořadů a mnoho dalšího. Možnosti jsou vskutku nepřeberné.

Pro zlepšení inteligence spotřební elektroniky se chystá revoluce v podobě procesoru Cell, který vyvíjí Sony, IBM a Toshiba. Náročnější zařízení budou mít více procesorů, zatímco DVD přehrávač třeba jen jeden. Tyto procesory ve všech zařízeních budou spolupracovat na řešení náročných úkolů, podobně jako je tomu v případě superpočítačů. Když budete pro hry vyžadovat vyšší výkon, použije se výkon procesoru z DVD přehrávače, při záznamu více pořadů současně se chybějící výkon zase může vzít z herní konzole. Celý výpočetní výkon domácnosti tak půjde povyšovat dokupováním dalších jednotek. To, co je dnes televize, přehrávač, domácí server, herní konzole, bude součástí jednoho nenápadného domácího superpočítače.

Technologií, která pak skutečně spojí domácí spotřebiče s počítači, bude RFID. Dnešní výrobky používají strojově čitelné čárové kódy, RFID jde dál. Levný čip, který může být na každém výrobku a třeba i voperován do těla, je schopen bezdrátově poskytovat informace. U chytré ledničky tedy nebudete muset přikládat čárové kódy na čtečku. Pouze tak, jak jste zvyklí, dáte nákup do ledničky. Informace se samy načtou a zpracují. V obchodě se spojíte přes mobil se svou domácností, a zkontrolujete si, zda vám nic nechybí.

Budou existovat i samostatné RFID přívěsky, které připnete k důležitým drobnostem. Při odchodu tak snadno zkontrolujete, zda jste na nic nezapomněli a třeba si nezabouchnete klíče doma. Podobně bude možné hledání založených věcí, kdy se vám klíče samy ozvou zpod hromady špinavého prádla.

Technologie tu skutečně nebudou od toho, aby vám život komplikovaly, naopak. Cílem je život zpříjemňovat, zjednodušovat ovládání a schovávat stále náročnější a propracovanější novinky za uživatelsky příjemné rozhraní. Dnešní doba klade vysoké nároky na pracovní soustředění, a tak se doma už nechceme rozčilovat hloupostmi a toužíme využít možnosti technologií, které jinak běžně pracovně používáme.

Nicméně kdyby toho elektronického pohodlí na vás bylo až příliš, můžete mít v záloze připravenou horskou pastoušku bez přívodu elektřiny. Člověk nikdy neví.

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 8/05.

 

Diskuze (18) Další článek: Avast nemusí najít na Windows NT 4 nebezpečné viry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,