Chytrý náramek HopeBand přivolá pomoc při předávkování opiáty

Ačkoli se předávkování opiáty nemusí jevit jako největší problém současnosti, ve skutečnosti má jen ve Spojených státech na svědomí více než 115 životů denně. Počet úmrtí na předávkování drogami v USA se v letech 1999 až 2016 více než ztrojnásobil. Technologie, která dokáže včas indikovat nebezpečí, tak může zachránit nejeden život.

Studenti univerzity Carnegieho–Mellonových vyvinuli nositelné zařízení (řekněme „náramek“), které pojmenovali HopeBand. Jeho hlavním úkolem je monitorování hladiny kyslíku v krvi. Pokud klesne pod určitou hranici, spustí se poplach. O novince informoval server IEEE Spectrum.

Dobře známá technologie

Samotný princip, na kterém zařízení funguje, je v podstatě prostý. Světlo z LED prosvěcuje pokožku uživatele a snímač měří změny absorpce světla. Na principu pulzní oxymetrie dnes fungují snímače tepové frekvence v běžně dostupných chytrých náramcích a hodinkách.

Zařízení je schopné v případě, že naměří kritické hodnoty, kromě zvukového signálu také blikat červenou LED a odeslat SMS s informací o poloze uživatele. Včasné varování může poskytnout dostatek času na podání dávky naloxonu – léku, který dokáže zastavit účinky opioidů.

V plánu jsou praktické testy

Studenti začali vyvíjet mobilní řešení poté, co byli osloveni a sponzorováni farmaceutickou poradenskou firmou Pinney Associates. Jejich úsilí jim nakonec vyneslo třetí místo ve finále soutěže Opioid Challenge během konference Health 2.0, která se konala v září v Kalifornii.

Autoři zatím neměli možnost otestovat zařízení v reálných situacích, ale uvádějí, že laboratorní pokusy na simulovaných vstupních podkladech vykreslují pozitivní obraz pro jeho finální aplikaci.

Studenti hodlají otestovat HopeBand tak, že ho budou bezplatně distribuovat uživatelům opiátů v Pittsburghu prostřednictvím programů pro výměnu jehel. Pokud bude projekt úspěšný, komerční verze by se mohla prodávat za cenu mezi 16 a 20 dolary (asi 360 až 450 Kč).

Diskuze (17) Další článek: Nová bezpečnostní díra ve Windows 10 umožňuje útočníkům přepsat systémové soubory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,