Samsung | Monitory

Chytré už jsou i monitory. Samsung je vybaví operačním systémem a aplikacemi

Samsung dnes představil novou řadu počítačových obrazovek nazvaných Smart Monitor. Svou výbavou připomínají spíš chytré televizory, na rozdíl od nich ale nemají tuner. Tudíž se na ně nevztahuje ani nutnost platit koncesionářské poplatky.

Nejlepší model série se jmenuje M7. Disponuje plochým 32" VA panelem s rozlišením 3840 × 2160 px, frekvencí 60 Hz, jasem 250 nitů, 8ms odezvou, neblikajícím podsvícením a podporou HDR10.

Čím se od běžných monitorů liší, je operační systém. Uvnitř běží Tizen 5.5, takže do něj lze instalovat aplikace jako YouTube či Netflix, umí zrcadlit obraz z mobilu a nechybí mu ani hlasový asistent Bixby. Monitor se tak samozřejmě musí připojit k internetu. K tomu slouží Wi-Fi 5.

Samsung M7 dále nabízí Bluetooth 4.2, na těle najdeme dva HDMI 2.0, tři USB 2.0, dva 5W reproduktory a také USB-C, kterým lze přenášet obraz z notebooku, zatímco směrem do něj míří až 65 wattů energie. Když k monitoru připojíte myš a klávesnici, můžete s ním v nouzi pracovat i bez počítače. Stačí využít některou ze streamovaných služeb s vzdálenou plochou.

Protože jde tak trochu o vykastrovaný televizor, nechybí ani dálkový ovladač. Dokonce zde najdeme i funkci HDMI-CEC, takže zvládne ovládat také jiné spotřebiče k němu připojené.

Otestovali jsme nový Chromecast with Google TV, podívejte se:

Kromě M7 korejská firma uvede také model M5. Ten bude v úhlopříčkách 27 a 32 palců, rozlišení je už ale jen 1920 × 1080 px, přišel o USB-C a jedno USB-A 2.0, zato by měl být levnější. Oba modely mají VESA držák pro připevnění na zeď či k jinému stojanu. Ten dodávaný totiž umí obrazovku jen naklápět, nikoliv otáčet či výškově regulovat.

Ceny monitorů zatím neznáme. Oba se začnou prodávat ještě v průběhu listopadu v USA, Kanadě a Číně, později zamíří i na další trhy.

Diskuze (24) Další článek: Jak v prohlížeči vypnout oznámení zasílaná webovými stránkami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,