Technologie

Chytré už jsou i legíny na jógu. Díky senzorům vás budou při cvičení opravovat

Pračky, hračky, žárovky, mikrovlnky, sluchátka, kartáče na vlasy nebo květináče. To všechno je v dnešní době chytré. Ale co takové… oblečení na jógu? I to už je dnes chytřejší, než by na první pohled muselo být. Americká firma TuringSense představila sérii oblečení na jógu Pivot Yoga, které je prošpikované senzory, které vám mají se cvičením pomoci.

Senzory mají na oblečení jediný účel - kontrolovat vás, jestli cvičíte dobře. Zrovna jóga je pohybová aktivita, u které je extrémně důležité, aby ji člověk prováděl správně, jinak nebude mít zdravotní benefity, které by mohla mít. Z toho důvodu se vyplatí chodit na hromadné lekce, kde může instruktor člověka opravit.

Oblečení Pivot Yoga má tohoto instruktora nahradit. Díky zabudovaným senzorům a přidružené mobilní aplikaci pozná, jestli jógové pozice provádíte správně a když ne, zahlásí, že něco se děje špatně. „Víme, jak těžké je jógu se naučit a jak moc se v ní lidé chtějí zlepšovat i u sebe doma,“ vysvětlovala firma v prohlášení, proč speciální oblečení vynalezla.

Celé je to navíc pokročilejší než jen, že by senzory pípaly, když zaznamenají špatné pohyby. Na doprovodné aplikaci dokážou v reálném čase zrekonstruovat váš avatar, na kterém si člověk může prohlédnout, co dělá špatně, podobně jako v zrcadle.

Aplikace je pak ovládána hlasovými povely, takže se lidé mohou zeptat i na zpětnou vazbu. „Pivot, dělám to dobře?“ může znít otázka. „Pravé koleno posuňte deset centimetrů doleva,“ ozve se z programu. Ten lze přes Apple TV, Chromcast, Samsung TV a nebo obyčejně přes HDMI připojit k televizi, aby člověk svůj avatar viděl opravdu dobře.

Firma dokonce slibuje, že byť je oblečení plné senzorů, má se k němu přistupovat jako k jakémukoli jinému a lze ho normálně prát ve studené vodě v pračce. Nabíjení probíhá přes micro USB a baterie vydrží nabitá pět hodin.

Aktuálně firma hi-tech jogínskou výbavu nabízí jen v USA a Kanadě za 99 dolarů, plus online videa s instruktory stojí 19 dolarů na měsíc. Aplikace je dostupná pouze na iOS 11 a novější. Společnost ale slibuje, že bude na větší dostupnosti i verzi pro Android pracovat.

Diskuze (2) Další článek: Toyota Prius 2019 bude mít pohon všech kol

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,