Soukromí | Vánoce

Chytré reproduktory, kamery i hračky: Tyhle vánoční dárky nejvíce šmírují, říká Mozilla

Ani letos Mozilla nezapomněla vydat svůj seznam doporučení k nákupu vánočních dárků, se kterým přichází každý rok. V něm upozorňuje, které produkty mají největší potenciál šmírovat uživatele a tudíž by nemusely udělat radost lidem, kteří si rádi chrání své soukromí. Jako nejbezpečnější pro rok 2019 vyšla konzole Nintendo Switch, naopak nejhorší je podle společnosti chytrý displej Amazon Echo Show.

Mozilla seznam nazývá Privacy Not Included a letos obsahuje 76 položek. Jde o elektronické gadgety a zařízení, o kterých si firma myslí, že budou hitem letošních Vánoc. Proto u nich uvádí, jak nakládají s osobními daty. Jedná se o hračky, osobní elektroniku, vychytávky pro domácí mazlíčky, nositelnosti nebo vybavení do domácnosti. Hodnotících hledisek je několik, včetně šifrování a nutnosti silného hesla.

Letošní rok vyšel o něco lépe než loňský, tehdy Mozilla „schválila“ jen polovinu vybraných produktů. Letos již filtrem prošlo 60 předmětů, což je výrazně lepší skóre. Úplně nejlépe společnost ohodnotila Nintendo Switch, Apple Watch 5 a Amazon Fire Kids HD. Kladně se vyjádřila i k novým reproduktorům IKEA.

Oproti tomu mezi devíti produkty, které v hodnocení selhaly, byly tři chytré domovní zvonky Amazon Ring video. Plus Mozilla vidí problém u pomocníka na hledání běžných osobních předmětů Tile Mate a chytrého obojku pro psy Link AKC. Není spokojená s tím, že výrobci obou předmětů neuvádí, jak šifrují přenosy dat.

Všechny společnosti, které skončily na seznamu špatně, se obvinění ze šmírování brání. Například zástupce Amazon Ring video pro CNET uvedl, že soukromí lidí při používání zvonků narušováno není. Stejně tak Link AKC zmínilo, že používá koncové šifrování, tedy velice silné.

Diskuze (6) Další článek: Příběh planetární systému HIP 41378: okolo hvězdy obíhá šest planet, jedna je extrémně řídká

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,