Chytrá podprsenka SmartBra dokáže detekovat rakovinu prsu v raném stádiu

Skupina studentů Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne vyvinula zařízení, které označují jako SmartBra. Jak naznačuje název, jde o chytrou podprsenku, jež má pomáhat s prevencí rakoviny prsu. O novince škola informuje na svých stránkách.

SmartBra používá technologii od společnosti IcosaMed, která emituje ultrazvukové vlny a provádí echografické skenování potenciálně rakovinných buněk. Ultrazvukové vlny jsou generovány pomocí piezoelektrických senzorů, přičemž celá technologie je natolik miniaturizována, že je téměř neviditelná a nebrání pohodlnému nošení.

Jak funguje chytrá podprsenka?

„Naše chytrá technologie je navržena tak, aby detekovala rakovinu v nejranějších stádiích. Používá neinvazivní, bezbolestnou metodu založenou na častém sledování ultrazvukem.“ řekl jeden ze studentů a člen vývojového týmu Hugo Vuillet.

Pokud senzory detekují podezřelý shluk buněk, upozorní uživatelku, že by si měla sjednat schůzku s odborníkem. Autoři věří, že chytré oblečení má potenciál vést k revolučnímu přístupu v prevenci rakoviny a předpokládají, že v budoucnosti jejich systém nabídne i další funkce.

Studenti doufají, že produkt bude schopen působit preventivně a emitovat téměř kontinuální nízké dávky ultrazvukových vln, které mají stimulovat apoptózu v rakovinných buňkách. Primární cílovou skupinou budou ženy s diagnostikovanou rakovinou prsu, u nichž umožní průběžné sledování vývoje nemoci. Další skupinou budou lidé s genetickou predispozicí k tomuto onemocnění.

Na cestě ke komerčnímu produktu

Chytrá podprsenka SmartBra rozhodně nezůstane za zdmi laboratoří – slibný koncept by se již v roce 2021 měl vyrábět sériově. V současné době je hlavním úkolem získání finančních prostředků na komercializaci. Předpokládaná částka, potřebná k rozjetí výroby, je 4 miliony švýcarských franku, což je asi 103 milionů korun.

Tím ale dobré zprávy ještě nekončí. V rámci výzkumu bylo vyvinuto plastové rozhraní, které nahrazuje gel, jež se obvykle používá při vyšetřeních ultrazvukem. Tento objev by mohl vést k vývoji dalšího chytrého oblečení, jež by dokázalo detekovat různé typy rakoviny a předcházet jim.

Studentský tým, složený z Huga Vuilleta, Fatemeh Ghadamieh, Samet Hany a Julese Pochona, získal ocenění od výběrové komise složené z profesorů Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne.

Diskuze (5) Další článek: Galaxy Zoo: Což takhle zapojit se do lovu nových galaxií?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,