AMD | Samsung | Čipy

Chystaný Samsung Exynos s grafickým čipem od AMD drtí i Apple Bionic A14, zatím neoficiálně

Samsung sice aktuálně představil nový čipset Exynos 2100, ten ale používá integrovaný grafický čip Mali G78 MP14. V budoucí verzi mobilního čipsetu Exynos, ale Samsung bude používat moderní grafiku Radeon přímo od AMD, která bude postavená na pokročilé a ověřené architektuře RDNA.

Samsung zatím neprozradil, kdy se nové generace se zcela novou grafikou dočkáme, ale už nyní unikly první neoficiální testy, které mohou naznačovat, že uvedení není zas tak moc daleko.

Pokud lze brát tyto výsledky výkonu alespoň částečně reálně, máme se rozhodně na co těšit. Dle testování je totiž integrovaný Radeon v Exynosu o 25 % až 100 % výkonnější, než integrovaná grafika v čipu Apple Bionic A14, který je v nejnovějších iPhonech 12.

Výkon grafiky sice Apple zvyšuje celkem značně každý rok, ale s takovým výkonem by řešení od Samsungu mohlo být díky AMD konkurenceschopné a snadno porazit i budoucí řešení od Qualcommu. Zatím je ale spousta neznámých a jedná se o neoficiální testy, navíc pouze v syntetických úlohách (Manhattan 3.1, Aztek Normal, Aztek High School).

Rovněž je otázkou, jestli Samsung s takovým Exynosem nezamíří po vzoru Applu spíše na větší zařízení jako jsou tenké notebooky nebo iPady a jedná se tak spíše o konkurenci čipu Apple M1.

Představení Exynosu 2100:

Diskuze (16) Další článek: Webkamera bez ostudy: Tipy na programy pro vylepšení obrazu z webkamery

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,