Intel | Operační systémy | Windows 11

Chybička se vloudila: Windows 11 lze instalovat na počítače s 15 let starým Pentiem 4

Po několika měsících beta testování uvolnil Microsoft 5. října stabilní sestavení operačního systému Windows 11. Novou verzi lze na některých strojích stáhnout jako aktualizaci, případně je možné k její instalaci použít obraz instalačního média ve formátu ISO.

K poměrně velkému překvapení přišly Windows 11 s výrazně vyššími požadavky na hardware. Přestože je upgrade z Windows 10 k dispozici zdarma, oficiálně ho lze nainstalovat výhradně na podporovaná zařízení. V současné době jsou podporovány pouze počítače s procesory Intel 8. generace a čipy AMD Ryzen druhé generace či novějšími.

Windows 11 na Pentiu 4?

Microsoft do seznamu podporovaných procesorů přidal i vybrané modely čipů Intel 7. generace, ale to se týká jen vlajkových produktů, jako je Surface Studio. Oficiální dokumentace vylučuje starší procesory, což je aktuálně vnímáno jako největší kontroverze Windows 11.

Překvapivě to ale vypadá, že Microsoft neblokuje instalaci aktualizace na zařízení s procesorem Intel Pentium 4 661. Přitom se jedná skoro o muzeální kousek – tento čip byl představen v roce 2006, dnes je mu tedy 15 let, a zcela zjevně nesplňuje všechny požadavky systému Windows 11.

Windows 11 lze instalovat na počítače s 15 let starým Pentiem 4 Windows 11 lze instalovat na počítače s 15 let starým Pentiem 4

Jak můžete vidět výše na snímku obrazovky, Intel Pentium 4 661, který má pouze jedno jádro a taktovací frekvenci 3,6 GHz, je v kontrole stavu počítače nástrojem PC Health Check uveden jako podporovaný procesor. Je to pravděpodobně proto, že Microsoft zapomněl aktualizovat řetězce potřebné k zohlednění „nepodporovaného stavu“ pro tuto konkrétní rodinu procesorů Intel.

Chybička v nástroji pro kontrolu

Vzhledem k tomu, že tento model není uveden v seznamu nepodporovaných procesorů, je možné nejnovější verzi systému Windows na počítač s tímto čipem oficiálně nainstalovat. Prozrazuje to také, že nástroj kontroluje konfiguraci zařízení pouze podle své databáze podporovaných procesorů.

Podle čtenáře, který testoval nový operační systém na svém počítači, již někteří uživatelé úspěšně nainstalovali Windows 11 na zařízení s Pentiem 4 661. Jediné, co pro to museli udělat, bylo obejít požadavky na TPM 2.0 a Secure Boot. Následně získali také kumulativní aktualizace. Je pravděpodobné, že nástroj PC Health Check bude později aktualizován tak, aby blokoval instalaci Windows na stroje s procesory Intel Pentium 4.

Microsoft naštěstí ponechal otevřené mezery pro ty, kteří chtějí nepodporovaný hardware upgradovat na Windows 11. V budoucnu je však v takovém případě nutné počítat s nemožností instalace kumulativních aktualizací a Microsoft také nebude uživatelům s nepodporovaným hardwarem nabízet žádnou pomoc.

Diskuze (52) Další článek: Nový čínský radioteleskop by mohl detekovat mimozemské samoreplikující se sondy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,