Chytrá domácnost | Google Home | Reproduktory

Chyba v aktualizaci udělala z některých chytrých reproduktorů Google Home nefunkční těžítka

Řadu majitelů chytrých reproduktorů Google Home a Google Home Mini čekalo po poslední softwarové aktualizaci nemilé překvapení. Po instalaci zůstaly na reproduktorech svítit všechny indikační LED a zařízení nijak nereagovala na hlasové příkazy. Problém v některých případech nevyřešilo ani obnovení do továrního nastavení. Jako jeden z prvních informoval o potížích server Android Police.

Google problém potvrdil, ale z dosavadních informací to vypadá, že uživatelé, na jejichž zařízení se nevztahuje záruka, mohou mít smůlu. První zprávy o zamrznutých a nefunkčních reproduktorech Google se přitom objevily na Redditu, Twitteru a dalších diskuzních fórech již před několika měsíci.

Svítící těžítko

Při pohledu na stránky podpory Google je evidentní, že na podobné problémy naráželi majitelé uvedených produktů již v minulosti – první příspěvek je z konce ledna tohoto roku. V posledních dnech však začal počet hlášení prudce stoupat, z čehož lze odvozovat, že příčinou je nedávná aktualizace firmwaru.

Části postižených uživatelů stačilo reproduktor odpojit a po chvíli opět připojit k elektrické síti. Některým se podařilo zprovoznit ho obnovením do továrního nastavení. Ne vždy má ale situace dobrý konec, neboť některé reproduktory nezačaly fungovat ani po uvedení do výchozího stavu.

Je otázkou, co s relativně drahým těžítkem dělat dál. Google v tomto směru zjevně postupuje tak trochu jako slon v porcelánu, neboť dle tvrzení zákazníků údajně odmítá vyměnit nefunkční zařízení, pokud již uplynula jeho záruční doba. Server Engadget však uvádí, že „Google až do vydání opravy nahrazuje postižená zařízení bez ohledu na to, zda jsou či nejsou v záruce.“

Příčina se vyšetřuje

Z dosud dostupných informací to vypadá, že se uvedené potíže týkají pouze některých reproduktorů Google Home. Příčina „bricknutí“ není v současné době známa, přitom již téměř před měsícem oznámil „komunitní specialista“ na fóru podpory Google, že firma tento problém vyšetřuje.

Postižena jsou zařízení Google Home a Home Mini, naopak produktů Home Max, Home Hub, ani výrobků prodávaných pod značkou Nest se potíže netýkají. Všechna zařízení přijímají a instalují aktualizace automaticky bez jakékoli interakce s uživatelem, takže ani není možnost problematický update dočasně zakázat.

Hlavní otázkou tedy je, zda se Googlu podaří odhalit příčinu nefunkčnosti jeho výrobků a jak následně bude situaci řešit. V podstatě se nabízejí dvě možnosti: buď může přehrávat firmware opravenou verzí, což patrně nepůjde udělat jinak než formou svolávací akce, nebo měnit reproduktory kus za kus.

Diskuze (7) Další článek: Huawei konečně začne prodávat ohebný Mate X. Stane se tak příští měsíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,