Chtěli byste používat internet bez Amazonu? Narazíte na problémy u spousty známých stránek a služeb

Amazon byl první společností, která si uvědomila přechod na cloud mnohem dříve než ostatní velké technologické společnosti. Její AWS (Amazon Web Services) tak mají stále největší podíl na trhu, mají největší množství funkcí a nástrojů a jsou tak populární napříč trhem. S tím ale přichází i velká centralizace internetu.

Vzhledem k tomu, že cloudové služby Amazonu kontrolují přibližně 40 % trhu, využívají datacentra, servery a nejrůznější služby AWS i ty nejpopulárnější stránky, služby a produkty, včetně třeba mobilních aplikací. Vývojář Dhruv Mehrota vytvořil speciální blokovací plugin pro macOS, který vychází ze starší verze pro linux. Plugin s označením „Fuck off AWS“ má jednoduchou funkčnost – díky veřejnému přehledu IP adres, které Amazon u AWS používá, lze v počítači zablokovat jejich využití.

Po instalaci, která zahrnuje pár příkazů v terminálu, ho ale budete chtít velmi rychle zase odinstalovat. Před vámi se totiž objeví internet, který je najednou plný chyb a v mnoha ohledech nefunkční. Některé stránky a služby nepoběží vůbec, na některých budou chybět obrázky, funkce, přesměrování, propojení, vložené oblasti a další části.

Můžete zapomenout na služby jako Spotify, Airbnb, Expedia a další velké platformy, které z velké či menší části běží na platformě AWS. Slouží to jako dobrá ukázka, jak moc se internet začal v posledních letech centralizovat kolem velkých cloudových hráčů, což je nebezpečné z mnoha ohledů.

Diskuze (16) Další článek: Vyhledávač Googlu doporučí akce a události v okolí podle toho, co máte rádi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,