Chtějí uživatelé internetu diakritiku v českých doménách?

Pravidelný průzkum zjišťuje, nakolik je mezi individuálními a firemními uživateli internetu zájem o tzv. IDN, tedy zavedení diakritiky do českých doménových jmen.

IDN (Internationalized Domain Name) je systém, díky kterému mohou internetové domény obsahovat znaky národních abeced. Základní myšlenkou, která vedla ke vzniku systému IDN, bylo zjednodušit komunikaci a užívání internetu těm, jejichž jazyk v psané formě obsahuje abecední znaky, které nepoužívá anglická abeceda. V rámci českého jazyka jde tedy v podstatě pouze o diakritiku, takže by se mohlo zdát, že nejde o zas tak zásadní problém a IDN nemá žádný smysl.

Je potřeba si ale uvědomit, že existuje celá řada jazyků, které latinku nepoužívají vůbec (každého asi napadne například ruština a azbuka nebo čínské znaky). V zemích, používajících takovéto znaky je celá řada lidí, kteří latinku buďto vůbec neovládají, nebo ji k ničemu jinému než k přístupu na internet vůbec nepoužijí. Pro ně má potom koncept IDN naprosto zásadní význam. V rámci jiných domén než .CZ je již IDN poměrně rozšířené. Domény s „jinými znaky“ lze registrovat ve více než 40 registrech světa – například z našich sousedů používají IDN v Polsku, Německu i Rakousku.

Co ukazují výsledky posledního průzkumu

Zatím poslední z našich průzkumů se uskutečnil na přelomu léta a podzimu roku 2008. Kompletní výsledky jsou nyní k dispozici na stránce www.háčkyčárky.cz, takže zde zmíním pouze základní informace z této zprávy.
Začneme výsledky výzkumu mezi firmami; na otázku, zda mají dotazovaní zájem o zavedení domén s českými diakritickými znaky odpovědělo 81 % respondentů záporně (odpovědi „rozhodně ne“ a „spíše ne“). Mezi individuálními uživateli internetu pak není názor na IDN tak vyhraněný, nicméně záporné odpovědi výrazně převažují i zde. Proti zavedení diakritiky zde bylo dohromady 66 % dotázaných.

Vzhledem k tomu, že výzkumy opakujeme každé dva roky, nabízí se nám možnost srovnání s předcházejícími daty. Zde je trend u obou skupin zřejmý. Zdá se, že jak mezi firmami, tak mezi individuálními uživateli zájem o zavedení diakritiky do doménových jmen klesá.

nicgrafy.jpg

Důvody proti jsou u obou skupin víceméně shodné. Zejména jde o obavu z nedostupnosti stránek pro zahraniční návštěvníky; cizinci totiž většinou znaky s českou diakritikou vůbec neznají a neumí je zadat ani v případě, že si nainstalují příslušnou klávesnici. Dalšími jmenovanými negativy jsou potom obavy z komunikačních šumů; nebylo by jasné, zda zadávat názvy s diakritikou nebo bez, bylo by více chyb a překlepů, složitější vyhledávání a podobně. Mezi pozitivy je naopak uváděna lepší srozumitelnost pro Čechy, přesnější rozlišení názvů a zjednodušení pro zákazníky.

Postupy při spuštění registrací

Je jasné, že pokud by k implementaci IDN do českého internetu mělo dojít, nemůže se tak stát bez důkladně ošetřeného systému registrace. Při zavádění nových doménových koncovek se ujalo použití tzv. sunrise period – přechodného období, v němž neplatí standardní pravidla registrací, ale dává se prostor pro registrace domén těm držitelům, kteří na ně mají určité přednostní právo. Z pohledu českých IDN domén – pokud pomineme možnost sunrise úplně vypustit – v případě nasazení IDN do provozu v podstatě připadají v úvahu dva pohledy na právo přednosti.

Tím prvním je právo držitelů ochranných známek, názvů společností, státních úřadů a organizací atd., tedy přednost ve smyslu, v jakém byla použita například v již zmiňované sunrise pro doménu .eu. Druhým pohledem je potom právo na přednostní registrace pro držitele „ne-IDN“ tvarů příslušných domén.

Oba tyto pohledy mají svoje opodstatnění. Nerespektování ochranných známek by s největší pravděpodobností mělo za následek celou řadu spekulativních registrací, které by vedly k velkému množství sporů (ať už před arbitrážním soudem nebo soudy obecnými). Nerespektování současných držitelů „ne-IDN“ tvarů domén by v podstatě mělo stejný následek – registrace variant s diakritikou u domén, které už jsou zaběhnuté bez diakritiky s následnou možností zneužití těchto podobností.

Další otázky v našem průzkumu směřovaly k problematice sunrise period. Zde se již projevil výraznější rozdíl mezi oběma skupinami. Zatímco zástupci firem na otázku umožnění přednostní registrace IDN domén pro držitele ne-IDN tvarů odpovídají kladně (celkem 87 % souhlasí nebo spíše souhlasí), mezi individuálními držiteli souhlasí pouze 41 %. Názory se liší také u otázky na délku tohoto přechodného období. Zatímco zástupci firem (logicky) preferují delší období – pro délku více než dva měsíce se vyjádřilo 76 % oslovených; mezi individuálními držiteli převládá preferovaná délka do dvou měsíců (celkem 74 %). Na právo přednosti pro držitele ochranných známek, státní úřady a obce se naopak obě skupiny shodly, byť s jinými poměry hlasů.

CZ.NIC a IDN v budoucnu

Provedený průzkum ukázal, že zájem o diakritiku v českých doménových jménech je ještě nižší, než při předchozích šetřeních. Více méně také potvrzuje výsledky diskuse, která probíhala a probíhá na blogu sdružení CZ.NIC. Sdružení CZ.NIC, správce internetové domény nejvyšší úrovně .CZ, je na případné zavedení IDN technicky připraveno. Nespustí ho však, dokud nezaznamená v řadách uživatelské komunity zvýšený zájem o jeho zavedení.
Diakritická znaménka totiž s sebou nesou kromě výhod i problémy, které je potřeba si uvědomit, a které si komunita – i podle výsledků průzkumu – uvědomuje. Problematice se samozřejmě budeme věnovat i nadále a v budoucnu budeme sledovat jak názory internetové veřejnosti, tak vývoj na poli IDN v ostatních doménových registrech.

peterka.jpgAutor, Ing. Martin Peterka, je provozním ředitelem sdružení CZ.NIC

Článek vznikl pro časopis Computer 2/09

 

Diskuze (36) Další článek: Téma pro blog: Opera vs. Microsoft

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,