Microsoft Office | Chrome OS | OneDrive

Chromebooky se spřátelí s Microsoft Office a OneDrivem

Chrome OS již nebude plně závislý na ekosystému Googlu, ale trochu se otevře i konkurenci. Firma oznámila, že na chromebooky a chromeboxy bude možné nainstalovat Microsoft 365, tedy balík Office. Nečekejte ale plnotučnou verzi jako na Windows nebo macOS, jde jen o progresivní webovou aplikaci Office.com.

Ta nabízí zjednodušené edice Wordu, Excelu nebo PowerPointu, ale PWA podporují i notifikace a mohou fungovat také offline. Dnešní zařízení s Chrome OS už mají integrovaný obchod Google Play, odkud je možné stahovat aplikace pro Android. Nativní verze MS Office už ale tímto způsobem získat nejde, takže PWA je jedinou možností, jak se k softwaru od Microsoftu dostat.

Co je však zajímavější, během letoška půjde do Chrome OS připojit také OneDrive. Ten pro Android už totiž také není dostupný a webová verze je nepraktická. V systémovém správci souborů se objeví cloudový disk od Microsoftu na stejné úrovni jako Disk Google.

Bude fungovat jako zvláštní disk umožňující čtení i zápis a data bude synchronizovat napříč ostatními zařízeními. Další podrobnosti sdělí Google a Microsoft až v nadcházejících měsících. Zatím například nevíme, jestli OneDrive bude mít i funkci zálohy (jako na Windows a macOS), zda v něm bude dostupný osobní trezor, jestli bude možné uchovává lokální kopie jen vybraných souborů/složek atd.

778c0fec-0f45-43b8-955a-1dca25d6b7a5
Diskuze (3) Další článek: Éra Jumbo Jetů definitivně končí. Poslední Boeing 747 bude sloužit k přepravě nákladů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,