Chrome OS | Chromebooky | mojeID

Chromebooky podporují bezheslové přihlašování. Jednou se budou hodit také pro český eGovernment

Nedávno vydaný Chrome OS 88 udělá z chromebooků klíč pro jednoduché přihlašování k online službám. Google totiž do systému zahrnul podporu bezpečnostního protokolu WebAuthn, díky němuž lze účty chránit pomocí PINu nebo otisku prstu.

V praxi to bude mít dvojí využití. Chromebookový klíč může plně zastoupit heslo, případně může klasické heslo doplnit o druhý autentizační faktor, a zvýšit tak zabezpečení. Jako systémový klíč mimochodem fungují i počítače s Windows 10, které jsou chráněny PINem, otiskem nebo skenem obličeje.

Technologii lze však samozřejmě využít jen u webů, které ji rovněž podporují. S WebAuthn si rozumí Google, Microsoft, Facebook, Twitter, Dropbox, GitHub a další. Dostupnost lze ověřit v neoficiální databázi dongleauth.info.

V Česku má navíc využití i pro komunikaci se státní správou. Budete potřebovat mojeID, které už funguje jako NIA (národní bod pro identifikaci a autentizaci). Stačí identifikovaný účet (není nutný validovaný) a je třeba jej ochránit dvěma faktory. Služba mojeID přitom coby druhý faktor podporuje hardwarové klíče (Yubico, GoTrust), mobily s Androidem 7+ a počítače s Windows 10.

Chromebook coby systémový klíč lze do mojeID také zaregistrovat, avšak zatím nemá potřebnou certifikaci, takže k přístup ke státní správě nestačí. Ověřil to Ondřej Caletka a Jaromír Talíř z CZ.NIC reagoval s tím, že podporu s Googlem zkusí dohodnout.

Diskuze (1) Další článek: Blacklistu SpamCop vypršela doména, některé poštovní servery odmítaly všechny doručené zprávy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,