AMD | Operační systémy | Chromebooky

Chromebooky poběží i na procesorech AMD Zen+ s grafickými čipy Vega

Google neustále pracuje na vývoji vlastního operačního systému Chrome OS a Fuchsia a již brzy bychom se měli dočkat mnohem širší nabídky modelů Chromebooků, protože kromě podpory procesorů Intel budou moci výrobci používat i nové levné čipy od AMD.

Oba operační systémy budou podporovat v lednu uvedené čipy série Picasso, které jsou postavené na architektuře Zen+ a obsahují integrovaný grafický čip řady Vega. Kromě zajímavého poměru výkonu a ceny má ale AMD přichystanou i další novinku.

V rámci Chromebooků se totiž dočkáme i podpory nové formy zabezpečeného firmwaru - Coreboot, což je open source technologie nahrazující klasický bios (UEFI) a zajišťující bezpečný start počítače. Zatím asi nelze očekávat, že technologii Coreboot uvidíme i v jiných formách, jako jsou třeba klasické desktopové základní desky nebo notebooky se systémem Windows.

Díky podpoře Corebootu lze ale předpopkládat, že se Chromebooky stanou ještě bezpečnějšími zařízeními, což je vzhledem k jejich cílení na běžné uživatele naprosto ideální. Nové modely s čipy od AMD by se měly na trhu objevit v druhé polovině roku, ceny zatím nebyly zveřejněné.

Diskuze (5) Další článek: Na Mars po americku: za 5 bilionů, nejdříve v roce 2037 a s prokrastinací u Měsíce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,