Google | Chrome

Chrome znemožní stránkám zjišťovat, zda surfujete anonymně

Možná jste se již setkali se situací, kdy se vám stránka či služba nechtěla v Chromu načíst proto, že jste ji navštívili v anonymním režimu. o tom, že surfujete právě tímto způsobem se doposud mohly stránky dozvědět poměrně jednoduchým způsobem, Google ale nyní API upraví tak, aby to nebylo možné.

Webové stránky si mohou díky FileSystem API ukládat na lokální disk vlastní oddělená data. V anonymním režimu ale tato funkce není dostupná a tak se webové stránce pouze stačilo dotázat, zda je daná funkce k dispozici, aniž by ji třeba reálně využívala. Jakmile dostala odpověď, že k dispozici není, bylo jasné, že uživatel surfuje anonymně.

Nově Google připravuje, že funkce bude dostupná i v tomto režimu, kdy se data pro weby budou ukládat do RAM paměti a webová stránka tak nepozná rozdíl. Samotné API ale žádné jiné prohlížeče nepodporují a tak firma doufá, že se postupně přestane používat natolik, aby z prohlížeče mohlo být zcela odstraněno.

Válka prohlížečů zřejmě spěje ke konci:

Zdroj: Android Police

Diskuze (10) Další článek: Western Digital zveřejnil návrh vlastního procesoru RISC-V jako open source. Výkon se vyrovná konkurenci od ARMu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,