Internet | Bezpečnost | Chrome

Chrome upozorní, pokud vaše heslo uniklo. Nabídne změnu na všech webech, kde ho používáte

Google integruje do prohlížeče Chrome aktivní kontrolu zneužitých hesel. zároveň bojuje proti phishingovým stránkám a upozorní vás, pokud vaše heslo bylo kompromitováno.

Hlavní novinkou je, že vás Google upozornění, když se přihlašujete na webu a vaše uživatelské jméno uniklo. Rovnou doporučí změnu a to všude, kde stejnou kombinaci používáte. Tuto funkci doposud nabízel v rámci rozšíření pro Chrome, nově je ale zabudovaná přímo v prohlížeči.

47d6ddc6-4753-483b-87d7-8b659cf4413b 
Nové upozornění na únik vašich hesel.

Další částí, na kterou se Google zaměřil, jsou phishingové weby. Jejich seznam v rámci Safe Browsing aktualizuje co 30 minut, některé weby ale tomu dokáží uniknout. Buď tím, že rychle mění své adresy, či že se jim podaří skrýt před vyhledávačem. Na počítačích tak nově Chrom přichází s detekcí v reálném čase. Google přitom uvádí, že detekce podvodných stránek se zlepší až o 30 %. V první vlně bude funkce zapnutá jen těm, kteří mají aktivované Bezpečné prohlížení.

Pokud jste v prohlížeči přihlášení a máte zapnutou synchronizaci, již od roku 2017 by vás měl upozornit, pokud zadáte své heslo ke Google účtu do podvodné stránky. Nově se bezpečnostní kontrola rozšíří i na ty, kteří jsou přihlášeni, ale nemají zapnutou synchronizaci.

Společně s tím Google přepracoval i přepínání profilů a zobrazené informace, kde ukáže kromě fotografie i jméno – pro lepší kontrolu, který profil v prohlížeči právě používáte. Všechny tyto novinky se k uživatelům dostanou postupně v následujících týdnech.

Válka prohlížečů pomalu spěje ke konci. Jak jsme se ale k vítězi dostali?

Diskuze (8) Další článek: AMD Radeon RX 5500 XT bude ještě tento týden. Nadějná grafická karta byla prozrazena předčasně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,