Technologie | Prohlížeče | Chrome

Chrome si hraje s technikou lazy loading. Mohla by zrychlit načítání webů

Google v testovacích verzích experimentuje s postupným nahráváním obrázků a rámů (via Bleeping Computer). Technice se říká lazy loading a lze ji implementovat různými způsoby – třeba pomocí javascriptové knihovny.

Nativní podpora přímo v prohlížeči teoreticky funguje tak, že se nejprve plně vykreslí jen ta část stránky, která je viditelná na displeji. U skryté části webu, na kterou se musíte posunout, se nezobrazí obrázky a obsah vložených rámů (IFRAME).

12ce1bf2-13d8-46b0-966c-fb81fcc4d770
Aktivace dvou přepínačů v pokročilém nastavení chrome://flags testovací verze Chrome Canary, které by měly aktivovat tzv. lazy loading vnořených rámů a obrázků.

Tím by se mělo zrychlit načítání a snížit zátěž, protože tento obsah se načte až tehdy, kdy si jej posunutím stránky vyžádáte. Zobrazení viditelné části tedy může být rychlejší, avšak na úkor pomalejšího načítání zbylé části webu.

Funkce je primárně určená pro mobilní telefony, kde se předpokládá, že vše důležité se vejde do viditelné části běžného 5“ telefonu. Google nyní bude nejspíše měřit reakce a zjišťovat, jestli je tato hypotéza opravdu pravdivá.

f22a5cff-06c1-4f73-8563-3ef7d3810743
Princip postupného načítání obrázků a vnořených rámů (lazy loadingu) podle viditelné části webu na daném monitoru

Podobný přístup totiž může fungovat ve vyhledávači, kde návštěvníka zpravidla opravdu zajímají jen výsledky na první straně – respektive několik prvních výsledků, ovšem pokud se začte do delšího článku, který zabere několik vertikálních obrazovek, těžko říci, jestli mu naopak nebude vadit, že se tamní doprovodný obsah bude dočítat až během čtení.

Na počítačích připojených k internetu obvyklou rychlostí to však docela možná bude jen teoretická otázka, když jsem se totiž pokoušel zachytit rozdíl v testovací verzi Chrome Canary (aktuální sestavení 70.0.03523.0), žádného rozdílu při zobrazení stránky s aktivním i zakázaným lazy loadingem jsem si nevšiml.

Diskuze (19) Další článek: YouTube platí youtuberům tisíce dolarů, aby propagovali nové funkce podobné Twitchi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,