Windows | Chrome OS | Černobíle

Chrome OS vs. Windows v režimu S. Který systém je lepší pro nenáročného uživatele?

image.png

Chrome OS

Webový operační systém od Google se zaměřuje především na práci s webem a v cloudu. Zařízení, na kterých běží, jsou nazývána chrome­booky či chromeboxy a jeho největší uplatnění je především ve vzdělávacím prostředí a tam, kde jeden počítač využívá mnoho uživatelů. Stačí se totiž do chromebooku přihlásit svým Google účtem a máte k dispozici vše – dokumenty a další data na Disku Google, fotky na Google Fotkách, kontakty, oblíbené webové stránky i veškerou poštu máte najednou k dispozici.

Chromebooky lze i hromadně a na dálku spravovat pomocí Administrátorské konzole Google Workspace a přizpůsobit je jak pro žáky, tak i učitele.

 

Úroveň zabezpečení a mimořádná jednoduchost chromebooků je těžko překonatelná

 

Obrovskou výhodou chromebooků je jejich jednoduchost. Operační systém naběhne i na slabém hardwaru do pár sekund, svižný je také při používání, a jelikož jde především o webový prohlížeč Chrome, naučí se ho rychle ovládat prakticky každý.

Především ale máte zaručenu naprostou bezpečnost, protože se do počítače díky několikavrstvému zabezpečení a od Windows zcela odlišnému systému nemají šanci dostat klasické viry. V bezstarostnosti, jednoduchosti a třeba i v úplném oddělením uživatelů od sebe jsou chromebooky bezkonkurenční. Musíte sice spoléhat především na webové aplikace, ale díky masovému rozšíření, bohaté komunitě a dlouhému vývoji jsou chromebooky úplně jinde než na začátku, kdy se bez internetového připojení vůbec neobešly.

image.png

Už mají větší úložiště, Google vylepšil off-line funkce a off-line režim dostaly i takové aplikace, jako je Netflix, YouTube či Spotify. Jsou také již k dispozici také výkonnější chromebooky vhodné i na hraní her a náročnou práci, konvertibilní modely, all-in-one počítače či minipočítače (chromeboxy).

Často bývají chromebookům vyčítány omezené možnosti oproti Windows. Jenže u novějších chromebooků třeba od Aceru či Lenova nemusíte využívat „jen“ desítky tisíc aplikací z Obchodu Chrome, ale také stovky tisíc aplikací pro Android z Obchodu Google Play, které bez problémů fungují i na chromeboocích.

Tonda Trčálek 

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (1) Další článek: Mouse mover za vás hýbe myší. Zrodila ho revolta proti nepřiměřené buzeraci šéfů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,