Software | Prohlížeče | Chrome

Chrome a další prohlížeče přestanou podporovat staré procesory. Ale neděste se

Google oznámil, že Chromium 89 a na něm postavené webové prohlížeče nebudou od příští verze podporovat některé staré procesory. Změna se týká desktopové platformy x86 a hlavní novinkou je, že příští vydání už bude vyžadovat instrukční sadu SSE3.

Ta se v počítačích poprvé objevila v roce 2004 coby součást Pentií 4 „Prescott“, o rok později ji implementovalo i AMD v čipech Athlon 64 „San Diego“. Chrome 89 a spol. tak přestanou běžet na 15+ let starých počítačích, na nichž provozovat moderní web ale stejně není nic příjemného.

Podle Googlu je dnes jen minimum aktivních PC, které by SSE3 nepodporovaly, proto se nebojí o dopad této změny. Tvůrcům prohlížečů, nebo spíš jejich kompilátorům, usnadní překlad zdrojových kódů. A přeložené binárky budou mít o 5 kB méně než dřív. (To není humor, ale skutečný popis změn, který poskytl Google.)

V závěru dokumentu nicméně Google přiznává, že už je na čase přemýšlet o povinné podpoře pokročilejší sady instrukcí SSSE3 (neplést s SSE3). Tím by už za érou Pentií 4 a Athlonů 64 vývojáři udělali tlustou čáru.

Systému Windows 10 nadále stačí procesory s SSE2. Stejný požadavek má například také Firefox, takže majitelé starších počítačů ještě nebudou úplně odstřiženi od aktualizací.

Takhle se vyrábí Intel Core 11. generace:

Via Chrome Unboxed

Diskuze (29) Další článek: Audi e-tron GT je nový elektrický sedan, který z nuly na stovku zrychlí za 3,1 sekundy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,