Chraňte si své stroje UPS

Bude řeč o dlouhodobějším problému, a to o dodávkách elektrické energie, které bezprostředně ovlivňují práci na počítači a způsobech, jak čelit problémům.
Michal Zámečník: A přišla zima. Teploty pod bodem mrazu, dlouhé večery. Více svítíme, topíme – výsledek? Větší nároky na dodávky elektrické energie. Na Vánoce se rozsvítí všechny stromečky, lucerničky a rozmanitá blikátka za okny našich příbytků. Pak přijdou silvestrovské radovánky a v čase 0:00:00 dne 1. 1. 2000 nám to možná všechno zhasne a bude po legraci. Ne, nechci se rozepisovat o problému Y2K. Bude řeč o dlouhodobějším problému, a to o dodávkách elektrické energie, které bezprostředně ovlivňují práci na počítači.

Co může způsobit obyčejná zásuvka?
Jistě už se vám stalo, že zrovna v tom nejdůležitějším okamžiku vaší práce na počítači někdo vyhodil pojistky nebo potemněla celá čtvrť. Pak je jedno, jestli jste zrovna psali nějaký článek, retušovali obrázek, stahovali důležité dokumenty z Internetu nebo si prostě jen hráli svoji oblíbenou hru. Máte odzvoněno, zazní několik ostrých slov, ale vaše data jsou téměř jistě nenávratně pryč. Pokud nezálohujete každých pár vteřin, přišli jste o kus práce.

Ale pozor, to není jediný problém. Mimo to, že vaše Windows nebyla standardně ukončena a budete si muset na jejich obnovu pozvat nějakého softwarového doktora (ScanDisc, Norton Utilities …), mohly být při následném zapínání proudu poškozeny i hardwarové součásti vašeho počítače. Dalším problémem v elektrorozvodné síti jsou totiž odchylky vstupního napětí od normálu. Říká se jim přepěťové špičky (spikes) a přepěťové rázy (surges). Tyto špičky a rázy mohou být mnohem zákeřnější než pouhé přerušení dodávky elektrické energie (blackout) nebo výrazné snížení napětí v elektrorozvodné síti (brownout). Mohou totiž způsobit trvalé poškození vašeho počítače. Pokud se domníváte, že zdroj vašeho počítače to zachytí, velice se mýlíte.

Nonstop
Společným řešením těchto problémů jsou tři písmenka: UPS – Uninterruptible Power Supply (nepřerušitelný zdroj napájení). Jedná se o další krabici, kterou můžete mít pod stolem. Její velikost je přiměřená, pro běžné počítače je to kolem 300 × 150 × 100 mm. Velikost je určitě až tím posledním, podle čeho si UPS budete vybírat, nejdůležitějšími parametry jsou rozhodně maximální zatížení, doba zálohování a také samotná architektura zálohovacího zdroje. Samozřejmě až na prvním místě je cena.

Slušný záložní zdroj by měl utáhnout 500–600 VA maximální zátěže. Takovýto výkon je dostačující pro počítačový systém Pentium II nebo Power Mac se 17palcovým monitorem. Dostatečná výkonová rezerva by měla být alespoň 40–50 %.

Jak dlouho vás udrží při životě
Většina záložních zdrojů, které jsou na trhu pro samostatný počítač, jej dokáží v případě výpadku proudu udržet při životě 5 až 10 minut. Během této doby může probíhat řízené vypnutí dle předem připraveného rozvrhu: Pokud je UPS vybaveno komunikačním rozhraním a nutným softwarem, můžete mimoto zjišťovat okamžitý stav systému, případně spouštět diagnostiku a nebo imitovat poruchu v dodávce elektrické energie. Pokud se vám 5–10 minut nezdá dostatečných pro ukončení vaší práce na PC, jsou k dispozici zařízení poskytující záložní dodávku elektrické energie i po dobu několika desítek minut. Samozřejmě za přiměřený příplatek.

Ale UPS neplní svoji úlohu jen při úplných výpadcích elektrické energie. Jeho hlavní práce spočívá v eliminaci nepříznivého kolísání napětí ve vaší zásuvce, tedy přepěťových špičkách a rázech, které vznikají vlivem nepříznivého počasí (bouřky), díky rozmanitým silovým zařízením (pračky, vysavače) nebo prostě provozem různých neodrušených nebo špatně odrušených zařízení.

Jak vám bude záložní zdroj sloužit, záleží na použité architektuře daného typu zařízení. Nejrozšířenější je typ line-interactive, nejlevnější off-line a nejdražší on-line.

Co to stojí?
Pokud se navíc zeptáme, kolik stojí naše data, pak tato otázka ztrácí smysl. Samozřejmě, že některá data mají nevyčíslitelnou finanční hodnotu a tudíž je třeba je uchránit ať to stojí, co to stojí.

U většiny výrobců se cena za záložní zdroj pro samostatný počítač s dobou zálohování kolem 10 minut a komunikačním portem pohybuje kolem 3 500 Kč bez DPH. Což je cena přijatelná. Pokud se vám i toto zdá moc, zvažte alespoň některý z pasivních ochranných prvků. Ty vás neochrání před úplným výpadkem elektrické energie, ale právě před těmi zmíněnými (a nebezpečnějšími) vlivy elektrických rozvodů. Konstrukčně jsou řešeny jako modul, který zapojíte mezi zásuvku a počítač. Současně mohou sloužit i jako rozdvojka. Jejich cena se pohybuje kolem 1 000 Kč bez DPH. Jelikož přepětí nehrozí jen z rozvodů elektrické sítě, ale i ze sítě datové a telekomunikační, jsou k dispozici i zařízení určená speciálně k těmto účelům, některe UPS umí například filtrovat i telefonní kabel. n

Architektura záložních zdrojů
Liší se především podle toho, jak fungují za přítomnosti normálního napájecího napětí a při jeho výraznějších odchylkách od normálu.

Off-line
Nejjednodušší a také nejlevnější. Síťové napětí je zde trvale přiváděno do dobíjecí části. Soustava filtrů a oddělovacích obvodů zajišťuje přísun spolehlivého napětí. Při výpadku nebo větším poklesu či nárůstu napětí je během několika milisekund přepnuto na napájení z baterie. V běžném provozu je tedy zálohové zařízení připojeno přes soustavu filtrů přímo do sítě.

Line-interactive
Vznikla vylepšením architektury off-line a je dnes nejrozšířenější. Síťové napětí je po průchodu filtrem neustále výkonově podporováno zdrojem z baterií, popřípadě usměrňovačem.To umožňuje vyrovnání menších odchylek napájecího napětí a v případě větších odchylek nebo výpadku je zdroj pouze uveden na plný výkon s výrazně kratší přepínací dobou.

On-line
Nejdražší, ale také nejspolehlivější zálohovací zdroje. Zařízení je připojeno na čisté výstupní napětí generované vstupním filtrem a usměrňovačem, čímž je umožněna plná regulace napětí i frekvence.

Zdroj: Computer 23/99

Diskuze (1) Další článek: PreviewTunes.com představuje streamovaný Jukebox

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,